Ако не може по-евтин ток, свалете ДДС за храните

Мариана Кукушева

Ако не може по-евтин ток, свалете ДДС за храните | StandartNews.com

Повишената цена на електроенергията ни прави неконкурентоспособни

Румъния и Словения имат диференцирана ставка, ще залеят пазара ни със стоките си

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебари и сладкари

Какво правим с цената на тока? В сегашния си вариант тя е удар срещу конкурентоспособността на българския бизнес. Намалението от 1 ноември е с под 1%, защото първо цената беше повишена с 20 лв., а намалението е с 1,07 лв. При положение, че българският бизнес оперира на общ европейски пазар, съществува реалната опасност за бизнеса, стоките, произведени в Румъния и Словения - цитирам тези две държави, защото са най-близко до нас и логистиката е най-ниска като стойност, и останалите европейски държави да залеят пазара и да се тръгне към ликвидиране на български фирми единствено и само заради различната себестойност на родната продукция. Компонентът цена на енергия в себестойността не е никак малък. Повишената цена на енергията ни прави неконкурентоспособни и не позволява да се водят и планират устойчиво инвестициите в бъдещ период. Румъния и Словения имат диференцирана ДДС ставка за храните. Това е още една причина себестойността на продукцията им да е по-ниска от нашата. Ако не е възможно да се пипа цената на тока, тогава категорично трябва да се мине към диференцирана ДДС ставка у нас за стоките от първа необходимост, между които са и храните.

Въпроси към правителството

1. Ще бъде ли намалена цената на тока за бизнеса?
2. Ще въведете ли по-ниска ставка на ДДС за стоките от първа необходимост, между които са и храните?

Защитете производителите от вноса на турски стоки
Георги Кафтанов, сдружение "Югозапад"


Въпросът ми към правителството е за забраната за внос на плодове и зеленчуци от Турция на Руската федерация. Как ще се отрази това на нашия пазар и на нашето производство, ако турските плодове и зеленчуци се пренасочат към България? Ще обмисли ли правителството някакви защитни клаузи, или пак ще понесем неблагоприятните последици като през отминали години. Ще са нужни някакви защитни клаузи от страна на държавата за защита на българското производство. Браншът вече е притеснен в тази посока.

Все още съществуват и старите проблеми от години - несправедливо разпределение на европейските средства - парите, които се дават на оранжерийните производители са много по-малко от тези за животновъдите. По de minimis парите за сектор "Оранжерийно производство" също са много малко - по 25 лв. на декар, което е смешна сума. Друг проблем е контролът върху нелегалния внос на плодове и зеленчуци у нас, който трябва да се засили.

Въпроси към Министерството на земеделието и храните

1. Ще обмисли ли правителството някакви защитни клаузи срещу евтин внос на плодове и зеленчуци от Турция?
2. Ще бъдат ли увеличени средствата за подпомагане на оранжерийните производители?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай