Рекорди на Уолстрийт

Рекорди на Уолстрийт | StandartNews.com

За поредна седмица след президентските избори в САЩ в началото на ноември, борсовите пазари се движеха във възходяща посока без сериозни изненади и с предимно позитивни икономически данни.

Зад Океана съкратената заради Деня на благодарността работна седмица ще се запомни с историческите рекорди, които отбелязаха основните борсови измерители.

Във вторник за първи път от 31-ви декември 1999 год. насам индексите Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Nasdaq Composite и Russell 2000 затвориха сесията на рекордни нива. Седмичните ръстове бяха в рамките на 1-2%, като освен очакванията за фискални стимули за икономиката в рамките на предстоящия мандат на Доналд Тръмп, добрите настроения на инвеститорите бяха подкрепени и от поредица от силни макроикономически показатели, като тези за потребителското доверие, продажбите на жилища и поръчките на трайни стоки.

Сигналите за засилване на щатската икономика затвърдиха очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши основния си лихвен процент с 0.25% на следващото заседание през декември, като те не се измениха и след излязлата стенограма от последната среща на Фед.
 

Европейските пазари също бяха част от позитивната вълна и записаха трета поредна позитивна седмица. Широкият европейски индекс Stoxx Europe 600, както и основните индекси на фондовите борси в Лондон и Париж FTSE 100 и CAC 40, нараснаха с около един процент, докато немският DAX добави едва 0.3%.

В Далечния изток японският Nikkei 225 и китайският Shanghai Composite нараснаха с по 2% на фона на поевтиняващите си валути. За йената това бе трети пореден седмичен спад спрямо долара след избирането на Доналд Тръмп за президент. Японската валута отстъпи с близо 2% до ниво от 113 йени за долар.

На стоковите пазари петролът леко нарасна в очакване на срещата на страните от ОПЕК във Виена през тази седмица. Златото продължи спада си, който започна след президентските избори в САЩ. На фона на покачващия се интерес към по-рисковите активи като акциите, жълтият метал падна под нивото от 1200 долара за тройунция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай