ЕЦБ обяви шестте бг банки, които ще проверява

Освен за трите големи, срес тестове ще има за ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк

ЕЦБ обяви шестте бг банки, които ще проверява | StandartNews.com

УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк са шестте български банки, които ще бъдат проверявани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това става ясно от официално съобщение на институцията, оглавявана от Марио Драги. За шестте банки ще стартира преглед на качеството на активите и стрес тест. Това е част от процеса по искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което е първата стъпка към присъединяване към единния Банков съюз. Включването ни в него е задължително условие за влизането на България във валутния механизъм ERM II, по-популярен като "чакалнята за еврото".

"Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото", посочват от ЕЦБ.

Прегледът на активите на финансовите институции и стрес тестовете ще започнат още през този месец, а резултатите от тях ще бъдат готови и публикувани през юли следващата година. Крайната дата за целите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

"Успоредно с това банковият надзор в ЕЦБ работи в тясно сътрудничество с Българската народна банка с оглед на потенциалната ѝ бъдеща роля на национален компетентен орган, за да подпомогне безпрепятственото ѝ интегриране в единния надзорен механизъм (ЕНМ)", се казва още в съобщението.

Според правилата на ЕС, единната банка упражнява надзор над първите три финансови институции по големина в отделните държави. Това са т.нар.  системни банки. Този контрол се извършва чрез Единния надзорен механизъм. ЕЦБ обаче има право да избере и други по-малки финансови институции, които да минат под надзора й, какъвто е случаят с България.

В края на юли Министерски съвет даде начало на процедурата по присъединяването на България към банковия съюз.

Според очакванията ЕЦБ трябва да бъде готова със своята оценка приблизително година след официалното подаване на кандидатурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай