Ученици създадоха кола за слепи

Ученици създадоха кола за слепи | StandartNews.com

Трите им изобретения са на първо място в конкурса "Млади изобретатели"

Иновативeн тандем от гимназисти, излязъл сякаш от перото на Конан Дойл, шашна журито на конкурса "Млади изобретатели", организиран от фондация "Миню Балкански". 16-годишният Димитър Рангелов и 17-годишният Стефан Рачев са възпитаници на Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Училището за втори път завоюва първи места в конкурса. За награда участниците получават шанс за реализация в необятния свят на науката с подкрепата на проф. Минко Балкански, физика Теодосий Теодосиев и големи имена от бизнеса.

В интервю за "Стандарт" младият изобретател Димитър Рангелов сподели първите си стъпки във физиката. "Всичко започна с една батерия и една крушка", разказва той. Когато бил малък, в ръцете му попада списание "Млад електротехник" и нещо в него се отключва. Сериозните стъпки тръгват от училищния кръжок по физика, чийто ръководител е учителката по физика Милена Гошева. "Първоначално клубът носеше името "Аз и светът около мен", но впоследствие допълнително се разви към роботиката. Работили сме и в полето на експерименталната физика", споделя Гошева. Всяка година нейни възпитаници печелят награди в национални и международни състезания. "Учениците правят реални проекти", заяви Гошева. Изобретенията на младежите са плод на модерна мисъл и намират приложение в истинската наука и практика. Но зад тях стои

клишето, без което не може - "много пот и работа"

"В кръжока учихме не само физика, а дори химия и нанотехнологии", споделя Димитър Рангелов. От книгите до мрежата на интернет пространството Димитър намира информацията, която му е необходима, за да реализира идеите си. Оказва се, че европейският проект "Успех", по който е реализиран кръжокът по физика, ражда качествени плодове. Победителите в тазгодишния конкурс "Млади изобретатели" представят три впечатляващи изобретения от сферата на компютризираните системи. Научните демонстрации на младежкия тандем Рангелов-Рачев предизвикват на академичните лица искрена усмивка.
"Първата джаджа е с интересна история", разкриват участниците в проектирането й. Директорката на гимназията, инж. Иглика Неделчева, поискала да се намери решение с така наболелия проблем, а именно - училищния звънец. И защото той се задействал ръчно, често закъснявал с известяването на междучасието. А понякога гимназистите решавали, че започва евакуация заради продължителния звън. "Човек да се чуди да бяга ли от аварията, или да си седи на чина", казват през смях ученици от школото. По стечение на обстоятелствата двамата победители се заемат с мисията да автоматизират звънчевата инсталация в гимназията. Подкрепа срещат както от учителите, така и от директорката. След 7 дни програмиране и 3 сглобяване успехът им е факт. От февруари 2015 г. сигналите за междучасие се подават от тяхното изобретение. Автоматичната регулируема система за училищен звънец работи в 7 режима. Предвидливите ученици залагат в програмата разписания за нормален учебен час от 40 минути с междучасие от 10 минути, програми за извънредни режими и т.н.

Разбира се, има и бутон за аварии

Всички те се сменят лесно с определена комбинация от бутони на клавиатурата. Сигурността на автоматизираната система облекчава служителите и охраната, защото е точна във времето. Нововъведението в изобретението на младежите е монтираният сензор за температура. При отчитане на температура под 18 градуса по Целзий в класната стая системата автоматично стартира програма с 20-минутни часове. "Радвам се, че нещо, излязло от ръцете ми, е полезно", споделя с усмивка изобретателят Рангелов.
За второто изобретение се говори сякаш с главна буква. Голям производител на безалкохолни напитки патентова революционна капачка, която съхранява билков екстракт с всичките му биологично активни съставки. Идеята е с развиването й благата да попаднат в бутилката, а течността да ги разтвори, освобождавайки полезните вещества. Но нещо в производствения процес трябва да следи за броя на капачките, защото това се оказва ключова величина в автоматизирания процес. Фирмата производител решава да предложи сътрудничество на СПГЕ "Джон Атанасов" и заедно да разработят нужния апарат. Тук идва изобретението на младия тандем. Броячът на капачки за контрол при производството на плодови напитки е успешно внедрен от юли 2015 г. в цеха за производство на безалкохолни бионапитки. Джаджата на младежите е необходима, защото капачката е двукомпонентна и изисква автоматизиран контрол. Важно е да се знае броят на напълнените капачки. Според тях се определя какво количество плод, захарен сироп и други да се приготвят. Рецептата на напитката зависи от този датчик. За нас, непросветените, тя е просто една малка кутийка. "Изпитвам духовна наслада, когато видя, че нещо мое работи", споделя младият изобретател Димитър Рангелов.
Третото изобретение показва истинския характер на създателите му. Насочвайки познанията си по електротехника, гимназистите разработват джаджа с хуманитарен характер. Колата, която заобикаля препятствия, е измислена с идеята да помага на незрящи и хора в затруднено положение. Захранвана от две стандартни ААА батерии, тя засича обектите пред нея и ги заобикаля. Машинката може да бъде настроена да се движи по определен транспортен цикъл - от точка А до точка Б.

Вероятно кучетата водачи ще останат в историята

ако този проект придобие комерсиалност в употребата си. Дори се предвижда количката да пренася товари в опасни за човека среди. Изглежда, че машината може да намери приложение в още много сфери от науката и бита.
Наградата за учениците на гимназия "Джон Атанасов" не е само внимание. Първенците получават цялата подкрепа на фондация "Миню Балкански", която да им даде материали за нови изобретения, база за работа и поле да покажат и надградят възможностите си. В обозримото бъдеще изобретателите са вперили поглед в разработването на апарат, който да се грижи за безопасността на пътя. "Подробностите пазим в тайна", каза Димитър Рангелов. Според основателя на фондацията, проф Минко Балкански, в България има изключително надарени хора, на които трябва да се обърне сериозно внимание. "От времето на братя Евлоги и Христо Георгиеви едва ли в България е имало такъв дарител", заявява видният физик Теодосий Теодосиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай