Търсят с термокамери затрупаните работници

Търсят с термокамери затрупаните работници | StandartNews.com

С термокамери варненските спасители ще издирват тримата работници, затрупани под останките на хотел "Вероника". 43-годишната сграда в курорта "Слънчев ден" рухна малко след 18 часа днес. Единият от четирима работници, рутили сградата, загина на място. Другите трима спасителите издирваха до късно снощи без успех.

Те влязоха под руините с термокамери, които могат да уловят топлината на човешкото тяло. Така по-лесно спасителите могат да установят къде точно са затрупаните работниците и да търсят по-лесно сред бетонните останки.
11-етажната сграда, която е предназначена за събаряне, рухнала точно когато работниците стигнали до част от подпорните стени. Те не използвали взривове, а машини къртачи, тъй като около "Вероника" има и други хотели.


"Голяма трагедия, нямам повече информация, сега се свързвам с фирмата, която е наета за строителните дейности там. Знам, че имат подизпълнител", каза за "Стандарт" бизнесменът Георги Гергов, който е собственик на целия комплекс "Слънчев ден", минути след инцидента. Към мястото веднага бяха изпратени десетки спасители, линейки и противопожарни автомобили. "Със сигурност има една жертва", каза за "Стандарт" и шефът на Противопожарна опасност и защита на населението" комисар Тихомир Тотев.


По непотвърдена информация единият затрупан работник е Тодор Тодоров Димитров, на 46 години. На мястото снощи бяха съпругата му Теменужка и брат му Георги. Борислав Асенов най-вероятно е вторият затрупан. Той е на 39 години, каза брат му Красимир, който също веднага отишъл на обекта.


Хотел "Вероника" е на 11 етажа. Събарянето му започна преди година, с идеята там да бъде изграден нов хотел или луксозни къщи за отдих. В опасния обект била пусната частна фирма да вади и събира скрап и тогава станала злополуката , научи "Стандарт". Хотел "Вероника" е един от най-старите в бившата станция на Министерски съвет от Тодор-Живково време, строен е през 1972 г. заедно с Интера на Златните и със сградата на Стоматологията във Варна, припомнят местните. Във "Вероника" е бил настаняван обслужващият персонал в базата на бившата соцвласт. ВИП-овете са били настанени в останалите тузарски хотели на комплекса.

Запознати припомниха, че още през лятото на миналата година Община Варна даде положително становище за изработване на проект за подробен устройствен план за регулация и застрояване в к.к. "Слънчев ден". Експертен съвет разреши да се допусне строителството на къщите и да се отделят територии публична собственост. На територията на комплекса се предвижда изграждането на къщи за почивка 5 звезди, които трябва да привлекат по-висок клас туристи. Курортът "Слънчев ден" е селищно образувание от национално значение, коментираха експерти.

Във Варна свикаха Кризисен щаб заради ситуацията.

Гергов дари леглата и хладилниците на Мизия

Още в края на октомври миналата година бизнесменът Георги Гергов дари цялото обзавеждане на предвидения за събаряне хотел на пострадалите от наводненията в Мизия. Телевизори, хладилници, легла, врати, мебели, одеяла, спално бельо и други вещи на хотела от комплекс "Слънчев ден" във Варна бяха транспортирани до бедстващите. Необходимостта от тези вещи е съгласувана с кмета на общината д-р Виолин Крушовенски и депутата от БСП Георги Божинов. С хотелските вещи бяха оборудвани фургоните и бившето общежитие на ОУ "Ц. Церковски" в Мизия за хората, останали без домове след опустошителното наводнение от 2 август 2014 година.

Държавата пак си
иска ЦУМ от Гергов

Държавата ще преговаря с пловдивския предприемач Георги Гергов да си върне собствеността върху ЦУМ, за да настани там Националния исторически музей. Това стана ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов, който подписа договора за изпълнението на заключителния етап от изграждането на античния комплекс "Сердика" в центъра на София.

"Мечтата ми е през този мандат да убедим и държавата, и собственика да свалим Националния исторически музей в ЦУМ", заяви Рашидов. С Гергов ще бъдат водени преговори и за още един имот, който държавата иска отново да си откупи. Става дума за терен в центъра на Варна, известен сред жителите на морската столица като "Дупката". Тя е изкопана преди повече от три десетилетия за построяването на голям търговски обект. Строителните работи обаче са били прекратени, след като на това място са разкрити ценни археологически находки от античния град Одесос. От няколко години мажоритарен собственик на терена е пловдивският бизнесмен Георги Гергов, а общината държи 24%.

"От години в центъра на Варна седи тази огромна дупка и ако успеем да си я върнем и да облагородим мястото, градът също ще има прекрасен център, какъвто искаме да има и в София", коментира Рашидов. Той съобщи, че тези дни ще обсъди въпроса с кмета и общинския съвет на Варна, а с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов вече били водени разговори. "Готов съм на преговори, но в новия мандат на кабинета "Борисов" все още не съм търсен от представители на правителството", заяви пред Стандарт Гергов.

За пръв път подобна идея за НИМ в ЦУМ бе лансирана в първия мандат на Борисов. "Ако успеем да настаним и историческия музей в ЦУМ, се очертава много интересен туристически лъч в центъра на София", коментира министърът на културата Вежди Рашидов. Той включва двореца, Синодалната палата, базиликата "Света София" и музея некропол под нея, Археологическия музей, джамията "Баня Баши" и Централната баня, в която предстои да бъде открит Музеят на София. "Ако все още съм министър на културата, ще предложа центърът на София да влезе в листата на ЮНЕСКО", закани се Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай