Съвети за безопасно пътуване

Съвети за безопасно пътуване | StandartNews.com

През празничните и почивните дни се активизира движението по пътищата. За да ни предпазят от риска от произшествия, от „Пътна полиция" дават съвети за безопасно пътуване по празниците.

Водачите да са си починали добре, да не са употребявали алкохол поне осем часа преди пътуването, както и да управляват автомобилите си със съобразена скорост, са част от препоръките.

Ето и още:

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

- Проверете спирачките, маслото, гумите и светлините.
- Проверете чистачките и зареди резервоарчето с препарат.
- Не бързайте да смените зимните гуми с летни.
- Ако автомобилът ви е неизправен, не правете компромис, изберете друг превоз.
- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

- Планирайте отрано и практично пътуването.
- Използвайте светлата част на деня за придвижване.
- Тръгнете по-рано.
- Преди шофиране починете добре.
- Не пийте алкохол поне 8 часа преди пътуването.
- Въздържайте се от обилно хранене, преди да седнете зад волана. Така ще избегнете сънливостта и забавените реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
- Не си определяйте час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

- Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
- Поставяйте предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомнете, че и Вие като шофьор носите отговорност пътниците да са с поставени колани.
- Не превозвайте детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ, АКО ПОПАДНЕТЕ В ЗАДРЪСТВАНЕ

- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не предприемайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

ЗА БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
- Не допускайте шофьорът на колата, в която се движите, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдете и Вие.

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

- След зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за Вас.
- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са „замаскирани", пълни са с вода или са трудно забележими.
- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай