Репресивна мярка ли са новостите при обезщетенията за безработица?

Репресивна мярка ли са новостите при обезщетенията за безработица? | StandartNews.com

Промяна в правилата за отпускане на обезщетения за безработица предизвикаха недоволство. Тя е в сила от тази година и предвижда, когато шефът прекрати трудовия договор срещу обезщетение от поне 4 заплати, работникът да получава само минимума от НОИ за 4 месеца.

Всички промени относно изплащането на обезщетенията при безработица целяха да се спестят едни пари – около 79 млн. лв. Затова ние от „Подкрепа" бяхме против, обяви в предаването „Тази сутрин" Валя Григорова от синдиката „Подкрепа".

Според нея новата разпоредба помага на работодателите да се купят съгласието на работника за съкращение.

Новата възможност действително се използва от работодателите да си купят съгласието на работника, защото при едностранно прекратяване на договора, това лесно пада в съда, коментира адвокат Ангел Бузалов. По думите му много често работодателят е слабата страна при трудови спорове.

Бившият социален министър Иван Нейков каза, че определено има затягане на механизмите за изплащане на обезщетения за безработица. Той припомни, че през последните години се увеличи изискването за минимум стаж, за да бъде изплащано обезщетението, увеличи се и броят на месеците върху които се изчислява средното възнаграждение, от което зависи пък размера на обезщетението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай