„Рън България“ покори Шипка

„Рън България“ покори Шипка | StandartNews.com

Йордан Димитров и Паолина Грозева спечелиха десетото издание на планинското бягане „Шипченска епопея" на 25 април - едно от събитията подкрепяни от движението „Рън България".

Състезанието бе посветено на епичните исторически битки за защита на Шипческия проход от Руско-турската война от 1877-1878, чиито победен ход водят до независимостта на България. Трасето на състезанието бе 5.2 км със старт руската църква в село Шипка и финала на Паметника на свободата с денивелация 678 метра.

Българският рекордьор на маратон за юноши Йордан Димитров преодоля разстоянието за 47:18, за да спечели победата при мъжете.

Националната състезателка в планинското бягане Паолина Грозева бе най-бърза при жените с 55:27, ден след като бе участвала в състезание в Рила планина.

50 човека от всички възрасти се катериха по трасето на южния склон на Стара планина, като 15 стартираха в 10:00 в състезателното изкачване, а 35 покориха дистанцията под формата на поход. Организаторите бяха подготвили фланелки за всички участници, а първите трима при мъжете и жените получиха медали от „Рън България" и „Спорт Депо".

Сред участниците освен българи имаше испански и руски туристи, които се включиха в събитието.

След завършване на състезанието на Паметника на свободата президентът на Република България Румен Радев произнесе тържествена реч пред няколко хиляди души и официлани лица, сред които посланници на няколко страни, чиито войници са участвали в епичните битки на върха.

Следващото събитие от „Рън България" е на 2 септември (планинско бягане – 11 км), а регистрация може да се направи на www.Runbulgar.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай