Пролетните вируси рядко се усложняват

Пролетните вируси рядко се усложняват | StandartNews.com

Вирусните заболявания, които в момента предизвикват грипоподобни заболявания, протичат в рамките на 2-3 дни с повишаване на температурата, отпадналост, главоболие. Това каза пред „Фокус" държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Рядко се стига до усложнение. Разбира се, в медицината винаги има диапазон от много леко протичащи до тежки. За щастие, тежките са много малък процент. По-скоро зависи не толкова от самия вирус, колкото от състоянието на организма и на нашия имунитет да се противопостави. При по-изтощени организми и такива, които са с хронично заболяване, физическо или психическо изтощение, се стига до по-тежки усложнения като пневмонии, менингити, възпаления на ухото. При този тип вируси, които сега срещаме, това е изключително рядко", обясни д-р Кунчев.

Той уточни, че превантивните мерки срещу пролетните вируси са същите, които знаем и от борбата при грипа. „При него най-рисковите групи могат да прибягнат до ваксина. Сега при този голям брой вируси, с които се срещаме, това няма как да стане. Няма създадени ваксини, а няма как и да има, защото те са огромен брой. Избягването на контакти с болни хора е нещо, което винаги трябва да имаме предвид, тъй като става въпрос за заразно заболяване. Ако не получим вируса от болен човек, няма да и да се разболеем", успокоява д-р Кунчев.

"Ако в офиса или някъде около нас някой видимо е зачервен, подсмърча, киха, кашля – по-далеч от него. Редно е в тези случаи този човек да не се опитва да ходи на работа, а да си остане 1-2 дни вкъщи или да носи предпазна маска", посъветва д-р Ангел Кунчев.

По думите му в повечето случаи инфекциите по това време минават и без някакво особено лечение. „Обикновено се използват подпомагащи организма лекарства срещу температурата, главоболието, кашлицата. Единствено случаите, когато температурата се задържа сравнително висока – 39-40 градуса, повече от 2-3 дни, ако кашлицата не само не преминава, но и се задълбочава, става дълбока, влажна, отхрачваща, това вече може да е признак на добавена бактериална инфекция и е наложително да търсим лекарска помощ и евентуално да се включи антибиотик в лечението. Това обаче трябва да става под наблюдението на личния ни лекар", каза още д-р Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай