Обителта в Джанавара гордостта на Шкорпил

Обителта в Джанавара гордостта на Шкорпил | StandartNews.com

Откриване и проучване: Манастирският комплекс е открит и първично проучен в началото на ХХ в. от Х. Шкорпил, един от създателите на археологическата наука в България. Той е пожелал да бъде погребан до развалините, защото е оценявал Джанавара като най-значимото си откритие. Гробът, макар и пострадал от вандали, все още е там. От 90-те години на ХХ в. до днес екип на Александър Минчев от Варненския археологически музей извършва разкопки в местността Джанавара. През първите няколко сезона са направени допълнителни проучвания на храма, за да се попълнят празнините в наличната информация за него. След това започва разкопаването на комплекса (манастир?) около църквата, за чието съществуване Х. Шкорпил само предполага. Резултатите до сега показват наличието на внушителен архитектурен ансамбъл, преустройван многократно. Точните му размери и цялостният план все още не са изяснени. През последните три години обектът става световно известен, защото в рамките на разкопките се провежда международна полева школа по археология, организирана от Фондация Балканско наследство – Стара Загора и Регионален исторически музей – Варна.

Описание: Обектът е от VІ в. По това време в Сердика е построена голямата базилика „Св. София". В средата на комплекса се намира църква с твърде нетрадиционен архитектурен план – засега единствен пример на Балканите. Точната възстановка все още е спорна, а най-близките паралели се откриват в източните провинции на Римската империя (в Мала Азия и Близкия Изток). Вероятно комплексът е построен от преселници от тези части на раннохристиянския свят. Около църквата се развива комплекс с различни сгради и помещения, повечето от които с битови функции - складове, кухни, вероятно жилища и т.н. Очаква се в неразкопаната част от изток и юг да се намерят представителните сгради на комплекса. Под пода на църквата е разкопано подземие с гробница и крипта с реликви. Мощите са поставени в златен реликварий, а той– в сребърен и алабастров. Трите находки сега са изложени във Варненския археологически музей.
В някои части на църквата са намерени изключително добре запазени мозайки. За съжаление досега не е имало възможност да се преместят от обекта. В момента са зарити с пръст, която да ги предпази от разрушаване.

Научна стойност: Уникална за Балканите архитектура, добре запазени подови мозайки, подземна крипта и реликви, един от много редките примери за комплекс-манастир от раннохристиянската епоха в България.

Туристически потенциал: Намира се близо до магистралата за Бургас и може лесно да се посети с автобус. Обектът е в местност, която традиционно се използва от варненци за пикник и горски туризъм. Руините могат лесно да се впишат проект за облагородяване на местността и развиване на туризма.

Проблеми: Обектът не е включен в кадастъра на Варна и се води част от горския фонд. Това затруднява всяка година вземането на разрешение за разкопки и спира кандидатстването по проекти за проучване, консервация, реставрация и социализация. Поради липса на охрана, комплексът често е обект на вандализъм. Цялата зона е замърсена с битови отпадъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай