Нов заслон ще има на Витоша

Нов заслон ще има на Витоша | StandartNews.com

Нов заслон ще има на Витоша. Той ще е в местността „Трите кладенци" между хижа „Кумата" и Черни връх на около 1900 м надморска височина. Това е първият нов заслон на Витоша от 50 години насам. Откриването му ще е в неделя, когато са и повечето събития, свързани с отбелязването на 123 години от началото на организираното туристическо движение у нас.

Новият заслон ще се нарича „Заслон 2050" или „Заслон на бъдещето" заради модерната си визия, разказа Искра Чернева от БТС:

„Има интернет връзка с Планинската спасителна служба, за да може да се помогне на хора в нужда. Снабден е с много модерна фотоволтаична система. Материалите, от които е направен, кореспондират със самолетната индустрия. Те са леки, но много устойчиви на външни фактори. Пространството на заслона е голямо и могат да се настанят 16 души".

Денят на туризма ще бъде отбелязан тази вечер, с празник пред хижа Алеко. Кулминацията на събитията ще е в неделя, когато два лъча с туристи ще тръгнат на поход до Черни връх, едните – в 09:00 ч. от хижа „Алеко", а другите в 07:00 ч. – от хижа „Кумата". В 09:00 ч. в неделя е стартът и на планинския маратон от Билетния център на НДК, а в 10:00 ч. започва велосипеден поход от хижа „Алеко".

Част от програмата е и т.нар. „Библиотека в планината". Тя ще е на поляната пред хижа „Алеко" в неделя и се организира от Столичната библиотека. Тази година акцентът ще е документална фотоизложба, представяща началото на туристическото движение у нас и пътеписи на чужди пътешественици, разказа директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

Пет къщички с книги има на Витоша, от които всеки турист, може да си вземе, припомни Юлия Цинзова, а от неделя ще има и още една – при новия заслон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай