Колко може да поскъпне хлябът?

Колко може да поскъпне хлябът? | StandartNews.com

Държавата иска от големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да не се повишава цената му.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви за Нова тв, че търговските вериги имат право до повишат цената на продукта, без да питат доставчиците. По нейни думи цената е започнала да се покачва още през юли, като увеличението е с 0,80 лв.

"Хлябът е натоварен с едно социално очакване. Цената му не може да се коментира по този начин", заяви Кукушева.

Според нея министърът на земеделието Румен Порожанов се осланя на поправка в Закона за храните, направена преди три години, която касае отношенията с търговските вериги. Тя беше категорична, че пазарът не се нуждае от регулация. Цената на хляба е свързана с тази на основната суровина, енергоизточниците, цената на газта, както и цената на човешкия труд.

"За мен участието на държавата по темата беше изненадващо. Това показва в каква насока мисли правителството. Според мен тази насока не е най-добрата", заяви от своя страна Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

По негови думи цените се увеличават, но това не би се усещало толкова много, ако и доходите растат. Ролята на държавата е да създаде необходимите условия, за да има бизнес, който да наема хора, добави Стайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай