Неделя,

Хората от Хайредин към Нанков: Благодарим за добрината

От: Администратор -
171
Хората от Хайредин към Нанков: Благодарим за добрината
A
A
A

С благодарности бе засипан днес регионалният министър Николай Нанков. Заедно с колегата си Ивайло Московски вчера инспектираха язовир "Рогозен " в община Хайредин, който преди месец преля и предизвика опасност от наводнение в три села.

С отпуснатите от правителството по предложение на регионалния министър Николай Нанков 3 милиона лева в момента продължават аварийно-възстановителните дейности по преливника. Въпреки че за населението вече няма непосредствена опасност, частичното бедствено положение в общината остава.

Дъното на разрушения преливник се укрепва чрез терасиране и насипване със скални материали, казаха от фирмата-изпълнител. Работата на обекта е изключително рискова, защото под преливника продължава да просмуква вода от язовира.

В момента правим всичко възможно да спрем процесите на обрушване на дигата на язовирнаата стена към чашата на язовира.
До язовира е направен временен път за превозване на огромното количество строителни материали и е осигурена необходимата техника, коментира Красимир Василев, главен инженер на ДП „ТСВ".

Над 1500 траверси железобетонни, над 2500 кубика земно-скална маса към момента е сложена в укрепване на стената, нормалната проводимост на водните количества през превилника ще бъде също осигурена, обясни Николай Нанков, министър на регионалното развитие.

Миналата седмица, когато е имало дъждове и язовирът е прелял, вече положената основа е устояла, което означава, че тази технология е правилна. Монтираните 4 сифона продължават да изхвърлят голямо количество вода, като целта е нивото да се понижи до мъртъв обем, за да може да започне ремонтът на язовира, каза и Ивайло Московски, министър на транспорта. 

Най-добрият вариант не само за нас, но и за други общини с такива малки язовири, които представляват опасност, е да ги предадем на държавата, защото тя ще може да ги стопанисва по-добре от общините, обясни Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин.

Срокът за завършването на аварийните дейности по укрепване на преливника на язовир "Рогозен 1" е 90 дни, веднага след това ще започне възстановяването на стената на съседния язовир Бързина.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com