Четвъртък,

Хората от Хайредин към Нанков: Благодарим за добрината

От: Администратор -
Хората от Хайредин към Нанков: Благодарим за добрината
A
A
A

С благодарности бе засипан днес регионалният министър Николай Нанков. Заедно с колегата си Ивайло Московски вчера инспектираха язовир "Рогозен " в община Хайредин, който преди месец преля и предизвика опасност от наводнение в три села.

С отпуснатите от правителството по предложение на регионалния министър Николай Нанков 3 милиона лева в момента продължават аварийно-възстановителните дейности по преливника. Въпреки че за населението вече няма непосредствена опасност, частичното бедствено положение в общината остава.

Дъното на разрушения преливник се укрепва чрез терасиране и насипване със скални материали, казаха от фирмата-изпълнител. Работата на обекта е изключително рискова, защото под преливника продължава да просмуква вода от язовира.

В момента правим всичко възможно да спрем процесите на обрушване на дигата на язовирнаата стена към чашата на язовира.
До язовира е направен временен път за превозване на огромното количество строителни материали и е осигурена необходимата техника, коментира Красимир Василев, главен инженер на ДП „ТСВ".

Над 1500 траверси железобетонни, над 2500 кубика земно-скална маса към момента е сложена в укрепване на стената, нормалната проводимост на водните количества през превилника ще бъде също осигурена, обясни Николай Нанков, министър на регионалното развитие.

Миналата седмица, когато е имало дъждове и язовирът е прелял, вече положената основа е устояла, което означава, че тази технология е правилна. Монтираните 4 сифона продължават да изхвърлят голямо количество вода, като целта е нивото да се понижи до мъртъв обем, за да може да започне ремонтът на язовира, каза и Ивайло Московски, министър на транспорта. 

Най-добрият вариант не само за нас, но и за други общини с такива малки язовири, които представляват опасност, е да ги предадем на държавата, защото тя ще може да ги стопанисва по-добре от общините, обясни Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин.

Срокът за завършването на аварийните дейности по укрепване на преливника на язовир "Рогозен 1" е 90 дни, веднага след това ще започне възстановяването на стената на съседния язовир Бързина.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички