Гадаят с питка, въглен и лук

По късметите в "боговицата" (питката) се предсказва какви ще са добивите от реколта през годината.

Гадаят с питка, въглен и лук | StandartNews.com

По късметите в "боговицата" (питката) се предсказва какви ще са добивите от реколта през годината. Ако в парчето се падне сламка, това означава, че ще се роди много жито. Който намери клонка от плодно дърво, ще бъде щастлив и честит през цялата година. Тиквена семка пък предвещава умножаване на животните в стопанството. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 - 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката. Житните зърна, които се отронват от сламата, върху която е наредена празничната трапеза, се прибират и се хвърлят на хармана по време на вършитба. Това се прави, за да има много жито. Пепелта от "бъдника" прибират в гърне, за да я сложат наесен в житото за посев или в солта за телетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай