Фиктивните назначения на безработни са вероятно схема за доказване на персонал

Фиктивните назначения на безработни са вероятно схема за доказване на персонал | StandartNews.com

Фиктивните назначения на безработни на трудови договори в несъществуващи фирми са вероятно част от схема за доказване на персонал. Хипотезата изрази Теодора Дичева от Главната инспекция по труда. Тя посочи, че са имали случаи на назначени по 15-20 заварчици и вероятно това е целта на тези „работодатели" – да покажат, че при тях работят конкретен брой хора.

„Тази схема като ефект за гражданите е, че виждат трудовия си договор на монитор, той не съществува - няма трудово правоотношение, няма и действителен работодател", коментира тя.

Прави се регистрация в регистъра на трудови договори за трудово правоотношение. И когато работник тръгне да получават обезщетение в бюрото по труда в регистъра виждат тази регистрация, че този човек работи. От 2014 г. има ред, по който проверяваме на такива фиктивни работодатели. По правна процедура служебно даваме информация и НАП прекратява регистрацията, уточни още Дичева.

Тя посочи, че прокуратурата трябва да установи откъде изтичат личните данни на засегнатите хора и препоръча да се извади ПИК и така всеки човек да следи какво се случва с данните му.

Любомир Иванов, който е един от потърпевшите, е подал сигнал в прокуратурата. Той е бил назначен за 510 лв. като портиер и му се плащат добри осигуровки.

Юлиян Русев, също потърпевш е обиколил няколко институции преди да разбере къде да подаде жалба и кой може да прекрати този договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай