Ден на национален траур в памет на жертвите на тежката катастрофа „Тракия“

Ден на национален траур в памет на жертвите на тежката катастрофа „Тракия“ | StandartNews.com

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, бе обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия". В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

На фаталния петък 13-и пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. Повече от 14 линейки извозих ранените до 6 столични столични болници.

Причината за инцидента е съприкосновение „между два леки автомобила и автобуса, който е карал в нормалното платно".
До момента е установено, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, а техническият преглед е от 6 февруари 2018 година. Екипът на ИА „Автомобилна администрация", който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.

По думите на регионалния министър Николай Нанков пътната инфраструктура не е причина за инцидента на АМ „Тракия", като анализ на характеристиките на участъка на катастрофата е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.

Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.

Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия" могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай