Благоевград с първи министър - Манолев

Благоевград с първи министър - Манолев | StandartNews.com

Едва ли 26 годишният абсолвент от лондонския Юнивърсити Колидж, който отказва работа в престижна британска банка, за да се върне в България, си е представял, че следващите 17 години го чака шеметна кариера, която ще го изстреля до поста министър на транспорта. В издигането му обаче няма нищо случайно: биографията на Александър Манолев има не дълга, но изпълнена с огромно съдържание управленска биография.

Бъдещият стопанин на най-високата сграда в центъра на столицата е роден на 28 април 1976 г. на българо-гръцката граница - в с. Кулата, Петричко. Баща му Димитър Манолев е дългогодишен кмет на Кулата, а майка му - уважавана учителка по история.
Роден под знака на зодия "Телец", малкият Александър се ориентира отрано към финансовата сфера - завършва "Счетоводство и контрол" в Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в гр. Петрич. По-късно получава висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС", организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес комуникации и връзки с медиите", University College London; „Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон.

Александър Манолев започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране.

По-късно работи заема различни позиции на средно и висше управленско ниво в редица известни компании у нас. През 2002 г. Манолев става търговски директор в "Транскарт", където участва в разработването на едни от първите кредитни карти. От май 2004 г. до май 2005 г. е директор "Интеграция и развитие" в ЗАД "Булстрад Виена иншурънс груп". За този период той разказва, че е бил най-малко със семейството си и е намразил полетите до Австрия- често му се е налагало да пътува почти всеки ден. От 2009 г. до 2011 г. е в борда на директорите на "Булгартабак холдинг", като напуска управлението веднага след приватизацията й. По-късно съдбата отново го свързва с Австрия - става ръководител на дирекция в "Мобилтел".
За първи път Александър Манолев влиза във властта по време на управлението на втория кабинет на Бойко Борисов, когато е назначен за зам.-министър на туризма и един от големите му успехи тогава е, че успя да обедини бранша.

През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Ръководи я до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г. от гражданската квота в листата на ГЕРБ от Сандански. Получените 6 703 преференциални гласа го нарежда на трето място в България по получени преференции след лидерите на двете най-големи партии Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

На 9 май 2017 г. Александър Манолев е назначен за зам.-министър на икономиката от квотата на ГЕРБ. Във ведомството пряко отговаря за ОП "Иновации и конкурентноспособност" (ОПИК), както и за насърчаването на малките и средни предприятия, и за износа. Именно благодарение на неговите усилия ОПИК е една от двете програми с най-много усвоени средства през сегашния програмен период - вече над 32%.

Името на Александър Манолев стои и зад лансирането на идеята за подпомагането на листването на малките и средни предприятия на БФБ чрез ваучери, за да наберат свеж капитал. Манолев е в основата на създадения Съвет за малките и средни предприятия, който подобри комуникацията и съдейства за преодоляването на институционалните бариери.
Богатият административен опит на Александър Манолев със сигурност ще му помогне бързо да навлезе в сложните дебри на транспорта, където спешно трябва да решава редица важни въпроси. Факт е, че отдавна е радетел на ускорената дигитализация и подпомагането на информационните технологии. Високата му степен на финансова грамотност и досегашното му участие в екипа на Емил Караниколов ще му позволят да навлезе с летящ старт в приватизационните процедури на Летище Пловдив и Летище София, както и осъществи окончателното разплащане с кредиторите на "Холдинг БДЖ", да съдейства за премахването на бариерите, които пакетът "Мобилност" се опитва да създаде пред нашите международни автомобилни превозвачи, както и да подобри условията за привличането на кадри за автомобилния и въздушния транспорт. Има и предимството, че поема кормилото след 9- годишното управление на Ивайло Московски, който успя да реши голяма част от проблемите на сектора. Много вероятно е да вземе със себе си и част от досегашните си експерти от икономическото ведостмо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай