Неделя,

29-годишен българин е задържан в Добрич по искане на Маями

От: Администратор -
162
29-годишен българин е задържан в Добрич по искане на Маями
A
A
A

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в родния си град по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвинението сънародниците ни са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

Приятелката на Желяз Андреев – Милена Здравкова, разказа пред bTV, че той е разбрал за разследването случайно през 2005 г., когато му казали, че името му присъства в списък с обвинени.

Милена познава Желяз от 2013 г., когато работили заедно във въпросния кол център в София. Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел „Продажби", каза Милена Здравкова.

По думите ѝ Желяз е бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии.

Фирмата е била регистрирана в София със седалище в Маями. Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони, коментира още приятелката на Желяз Андреев.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на младия мъж. Вече е създадена и група във „Фейсбук" в негова подкрепа.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com