Знаков здравен министър опустоши кабинета. Оценката

Д-р Илко Семерджиев с безпощадна критика

Знаков здравен министър опустоши кабинета. Оценката | StandartNews.com

„Има невчесани мисли, а не идеи за здравна реформа. Виждаме хвърлени в публичното пространство няколко приказки и то от председателя на комисията по здравеопазване, което е бламиране на здравния министър и на Министерството на здравеопазването“.Това коментира пред БНР д-р Илко Семерджиев, автор на сега действащия здравноосигурителен модел, здравен министър в две правителства, вицепремиер в служебното правителство през 2017 година.

И допълни, че нулевото участие на министъра на здравеопазването в случая говори за дефицит на Министерството на здравеопазването.

„Говорене с цел мотивиране да се ликвидира първичната здравна помощ показва непознаване, злонамереност и тежък лобизъм в полза на болничната медицинска помощ“.В предаването „Нещо повече“ д-р Семерджиев коментира, че електронното здравно досие е нещо, което и днес съществува:

„Това е дигитализацията на съществуващи факти и това по никакъв начин не е фактор или мотив, който предполага разрушаването на първичната здравна помощ. Тези хора трябва да забравят думата „реформа“, нямат капацитет за нея“.

По думите му тази година държавата не е дала дотация, „която да впечатлява“, към здравното осигуряване:

„Над 4,2 млн. души сме дали като здравноосигурителни вноски към НЗОК 3,7 млрд. лева. А за 2 млн. души държавата дава само 2 млрд. лева. Държавата не може да се похвали с нищо“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай