Здравната каса прие проектобюджета за догодина

За следващата година абсолютният ръст за здравноосигурителни плащания е с близо 400 млн.лв., като с над 10% е увеличението за лекарства и за болнична помощ

Здравната каса прие проектобюджета за догодина | StandartNews.com

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджета на институцията за 2020 година, като в гласуването се въздържа само представителят на пациентските организации. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет Жени Начева след заседание на надзорниците.

За следващата година абсолютният ръст за здравноосигурителни плащания е с близо 400 млн.лв., като с над 10% е увеличението за лекарства и за болнична помощ, а средно между 5 и 8 на сто - за първична извънболнична медицинска помощ и за медицински изделия, посочи още Начева.

Начева допълни, че надзорниците предлагат да се даде гратисен период до 30 юни докогато ще се запази настоящият ред на заплащане на медицинските изделия. Дотогава Касата трябва да е готова с новия ред на заплащане и ще се опитаме бързо да променим механизма на финансиране, каза още тя. По думите й скоро ще са готови наредбите, уреждащи начина, по който ще се заплащат медицинските изделия от НЗОК. За медицински изделия в бюджета на НЗОК за 2020 г. са предвидени 38 млн.лв, които според Начева ще бъдат достатъчни. Няма да има напрежение за пациентите, целта е да се подобри редът за предоставяне на медицинските изделия, увери тя. По думите й предстои да се въведат критерии и изисквания за контрол и отчетност от търговците, които дистрибутират медицински изделия.

Средствата за лечение в чужбина ще бъдат 70 млн.лв., предвижда се още в проектобюджета. Според Начева е възможно да има и допълнително финансиране, ако се наложи, което ще бъде от трансфери от държавния бюджет, както и от резерва на НЗОК, който е в размер на 137 млн.лв. За лечение на деца в чужбина се превеждат от държавния бюджет към бюджета на МЗ, а след това към бюджета на НЗОК. Няма да бъдат намалявани средствата за лечение в чужбина, подчерта Начева.

В момента се водят преговори между НЗОК и Българския лекарски съюз за Националния рамков договор за следващите 3 години. Имаме предварително съгласие с БЛС, че в текстовете на НРД ще намери място ангажиментът за определяне на минимален размер на средствата, които ще отиват за разходи за персонал. Този ангажимент ще бъде изпълнен, но какъв ще бъде точният процент, не бих искала преди да сме се договорили с БЛС, да предпоставям, добави Начева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай