Петък,

Започват безплатни прегледи в яслите

Започват безплатни прегледи в яслите
A
A
A

От другата седмица започват безплатни високоспециализирани прегледи за деца от яслите в София. Ще бъдат прегледани около 2500 деца в 24 ясли. Започваме от яслата в район Триадица. Това каза заместник-кметът по финанси и здарвеопазване Дончо Барбалов.

 

Кампанията е на Столичната лекарска колегия и общината. Целта - ранно откриване на най-често срещаните заболявания при най-малките.

Прегледите ще са високо специализирани. Ще участват различни специалисти като офталмолог, детски кардиолог, детски ортопед травматолог и педиатър, каза председателят на Столичната колегия БЛС д-р Асен Меджидиев.

Идеята е да има високоспециализирана профилактика с цел ранно диагностициране евентуално на отклонения и патологични увреди, за да има добър резултат, добави той.

Д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия БЛС, началник на УНГ, "Пирогов": Много често при ортопедията има гръбначни изкривявания, проблеми при стъпалото, промени в тазобедрените стави. Наблюдава се и частично намаление на слуха. Това са неща, които ако се хванат на време, много лесно се повлияват от лекарите. При наличие на такива проблеми, те се поемат от болниците, от които са специалистите, ако не, продължава лечението им към съответните общопрактикуващи лични лекари.

Не може да се говори за голям процент на деца с такива заболявания, но го има този проблем.

Целта на тези прегледи е да насочим и родителите върху кое да обръщат внимание, за да се диагностицират рано, добави Меджидиев.

След успешния край на акциите в детските ясли февруари догодина, е възможно да се разшири към яслените групи в ОДЗ-тата, които са 194 с почти 6000 деца, каза заместник-кметът по финанси и здарвеопазване на София Дончо Барбалов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com