Внимание. Кои лекарства са канцерогенни

Фрамар публикува важна статия за възможни канцерогенни лекарства у нас.

Внимание. Кои лекарства са канцерогенни | StandartNews.com

Когато хората получават лекарство с рецепта от аптеката, те предполагат, че то е тествано и е безопасно за употреба. Но какво се случва, ако ефектът на медикамента се промени с течение на времето, стоейки на рафта в аптеката или вкъщи?

Такъв е случаят с N-нитрозодиметиламин (NDMA), класифициран като вероятен канцероген за човека, в някои лекарства. Количества от примеса NDMA могат да бъдат открити в хлорирана вода, храни и медикаменти.

За да сведе до минимум експозицията, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ е определила приемливо ниво на N-нитрозодиметиламин във всяко хапче – 96 нанограма.

През последните няколко години обаче от FDA откриват прекомерни количества NDMA в няколко лекарства за хипертония, диабет и стомашни киселини. В резултат на това агенцията инициира блокиране на конкретните лекарствени продукти с цел защита на обществеността.

При проверката става ясно, че тези медикаменти са били замърсени с N-нитрозодиметиламин по време на производствения процес. За да се минимизира този риск в бъдеще, FDA препоръчва най-добрите практики за производителите.

Нивата на NDMA се увеличават след производствотоЗа съжаление на потребителите обаче, нови доказателства сочат, че някои медикаменти могат да се замърсят с органичното съединение с течение на времето, стоейки на рафта в аптеката или в шкафа с лекарства у дома. Това означава, че тестването по време на производството няма да отчете неговото присъствие.

Две нови проучвания на Агенцията за контрол на храните и лекарствата разкриват как NDMA може да попадне в лекарствата и помагат частично за облекчаване опасенията на пациентите.

Ранитидинът е малко вероятно да причини ракРанитидин, продаван под марката „Zantac”, е често използвано лекарство при лечение на стомашни киселини и язвена болест. Медикаментът се прилага без рецепта в САЩ в продължение на десетилетия, преди да бъде оттеглен от FDA на 1 април 2020 г.

Скорошно проучване установява, че ранитидинът съдържа само 18 нанограма NDMA при производството. Въпреки това, когато се съхранява при 70 градуса по Целзий в продължение на 12 дни, нивата на органичното съединение надскачат 140 нанограма. Това количество е малко над ограничението от 96 нанограма, което FDA счита за безопасно, но е важно да се отбележи, че това увеличение е отчетено само след 12 дни.

По време на експеримент учени добавят хлорамин – дезинфектант, който рутинно се добавя за стерилизация на питейната вода – към водни проби, които съдържат едно от лекарствата, които са подобни по структура на ранитидин.

Изследователите откриват, че няколко често използвани лекарства, включително доксиламин и хлорфенирамин (антихистамини), суматриптан (лекарство за мигрена), низатидин (лекарство за стомашни киселини) и дилтиазем (лекарство за високо кръвно налягане), генерират също NDMA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай