Сряда,

Ваксина на „Модерна“ идва след Ивановден

От: стандарт -
Ваксина на „Модерна“ идва след Ивановден
A
A
A

 

Още на 6 януари Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се очаква да издаде положително становище за втората ваксина срещу коронавирус – на „Модерна“. Веднага след това ще може да се организира прилагането ѝ в ЕС и в България. Това обяви на брифинг в МС директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Засега аденовирусните ваксини на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“ са в етап на предварителна оценка от ЕМА. Очакваме информация как ще се развият нещата. През февруари или март ще има 3 или 4 ваксини“, обясни той.

Очакването е до края на януари да има около 100 000 дози у нас, а до средата на годината да има „достатъчен капацитет“ за всички.

На 26 декември идват 10 000 дози, като поставянето им започва на 27 декември. Кирилов посочи, че от вчера листовката за пациента и кратката характеристика за медицинските специалисти са достъпни на български език. От Европейската агенция по лекарствата се очаква информация за анализа на клиничните изпитвания на продукта.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че се работи по бърз информационен канал, който да е достъпен за всички български лекари и чрез който да получат синтезирана най-важната информация за ваксината. Целта е да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите, които ще трябва да подпишат информирано съгласие. „Това не означава, че като подписвате информирано съгласие, лишаваме от отговорност някого“, подчерта министърът.

„Между Коледа и Нова година ще направим среща с всички български медии. Там искам да протегнем ръка за помощ, само чрез вас ние можем до всеки един български гражданин – да му дадем най-важната и най-ценната информация“, обясни Ангелов.

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички