Ваксина на „Модерна“ идва след Ивановден

Събираме медиите до Нова Година да ни помогнат за разгласяването, заяви шефът на агенцията за лекарствата

Ваксина на „Модерна“ идва след Ивановден | StandartNews.com

 

Още на 6 януари Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се очаква да издаде положително становище за втората ваксина срещу коронавирус – на „Модерна“. Веднага след това ще може да се организира прилагането ѝ в ЕС и в България. Това обяви на брифинг в МС директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Засега аденовирусните ваксини на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“ са в етап на предварителна оценка от ЕМА. Очакваме информация как ще се развият нещата. През февруари или март ще има 3 или 4 ваксини“, обясни той.

Очакването е до края на януари да има около 100 000 дози у нас, а до средата на годината да има „достатъчен капацитет“ за всички.

На 26 декември идват 10 000 дози, като поставянето им започва на 27 декември. Кирилов посочи, че от вчера листовката за пациента и кратката характеристика за медицинските специалисти са достъпни на български език. От Европейската агенция по лекарствата се очаква информация за анализа на клиничните изпитвания на продукта.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че се работи по бърз информационен канал, който да е достъпен за всички български лекари и чрез който да получат синтезирана най-важната информация за ваксината. Целта е да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите, които ще трябва да подпишат информирано съгласие. „Това не означава, че като подписвате информирано съгласие, лишаваме от отговорност някого“, подчерта министърът.

„Между Коледа и Нова година ще направим среща с всички български медии. Там искам да протегнем ръка за помощ, само чрез вас ние можем до всеки един български гражданин – да му дадем най-важната и най-ценната информация“, обясни Ангелов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай