Вадят лекарите от линейките, кой ще оказва спешна помощ

Докторите ще направляват екипа по телефона

Вадят лекарите от линейките, кой ще оказва спешна помощ | StandartNews.com

Парамедици сменят лекарите в линейките, за да се пести ресурс и да могат докторите да ръководят по няколко спешни случая, като преценяват кога е нужно превозването до клиника.

Това предвижда реформа в спешната медицинска помощ, коментира председателят на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев.

Тя отново е на дневен ред за здравните власти след инцидента във Враца, при който жена почина пред очите на детето си. Според редица здравни специалисти има голяма нужда да се реформира системата, така че да може да се гарантира качествено и навременно здравеопазване на гражданите, съобщи "Монитор".

Още в първия си работен ден новият здравен министър проф. Асена Сербезова пък обяви, че Спешната помощ ще бъде сред основните ѝ приоритети за работа .„Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа. Той няма да говори с пациента, а с парамедика, който е на място“, обясни д-р Антон Тонев. Идеята реално обаче не е нова, като за това се говори от години. Подобна реформа се приема добре от работещите в сферата на спешната помощ.

„Здравните власти действително имат намерение да засилят ролята на парамедиците в спешната медицинска помощ заради острия дефицит и нужда на кадри. За целта обаче трябва да се уредят нормативно правилата, тъй като те се водят немедицински персонал и тяхната роля е да подпомагат работата на медицинските специалисти. Реално те могат да осъществяват медицинска помощ само в присъствието на лекар или медицинска сестра. Затова един от вариантите е това да става по метода на телемедицината и консултиране с лекар от разстояние, чрез свързано с интернет устройство – компютър, таблет, смартфон или специална апаратура“, коментира експерт от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай