В пика на ковид вълната: Болници карат пациенти да си носят хапчета

Частните и държавните болнични заведения алармираха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения

В пика на ковид вълната: Болници карат пациенти да си носят хапчета | StandartNews.com

При регистрирани по около 10 000 новозаразени с ковид през последните няколко дни у нас, засега все още места в болниците има. Прогнозите обаче са, че през следващата седмица тази ситуация ще се промени.

В същото време частните и държавните болнични заведения алармираха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети в разгара на петата ковид вълна.

Пациенти с COVID-19 се приемат за лечение в болница по една от три клинични пътеки. Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едва стигат за 5-дневно лечение на случаите, при които няма усложнения, изчисляват от Българската болнична асоциация.

"Здравната пътека за ковид в момента е 1450 лв. С минимален престой 5 дни. Искам да и кажа, че не ми е известен случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е. преди минималния престой. Както и да ги смятаме, едни 300-400 лв. на ден при всички случаи са недостатъчни. В най-добрия случай може би стигаме 0 на 0, но те са толкова малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не говорим за отделни лечебни заведения се оплакват и наистина са притеснени от възможността да продължават да лекуват пациенти с ковид, поради факта, че задлъжняват и не могат да покриват разходите, които правят", обясни пред БНТ Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

На въпрос за какво стигат парите от клиничните пътеки Марков отговори: "В най-голяма част от случаите служат основно за осигуряване на топло, на някаква храна, на някои видове препарати, не винаги в максимален обем и като цяло са дефицитни по отношение на покриването на всички разходи в системата. В ситуация, в която пациент с ковид има падане на хемоглобин например, което е обичайно състояние за тези болни, се прилагат 4-5 ампули "Албумин". Една ампула е 100 лв. Голяма част от пътеката отива за това лечение, но не всички го прилагат, защото пред уплахата, че няма да могат да покрият разходите, не ги осигуряват".

"Често пъти от пациентите, което според мен и според нашето лечебно заведение е абсолютно недопустимо и забранено, се казва да си носят някои лекарства, да търсят начини да се снабдяват от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си осигуряват допълнително лекарства с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и т.н. Това е абсолютно нередно и вредно за пациентите, защото много лесно стават грешки, много лесно става беля", посочи Марков.

По какъв начин се разпределят парите от клиничните пътеки и колко струва лечението на пациент с ковид обаче нито здравното министерство, нито болниците се ангажират да кажат.

"Много са различни вариантите на разходи, те са безкрайни в момента. Един престой от 7 дни в нашето лечебно заведение струва около 6000 лв., т.е. ние харчим по около 700-800 лв. на ден. Пациенти, които пребивават около 90 дни в реанимация, а такива има не малко, разходите са от порядъка на 50 000-60 000 лв. за всеки", обясни още Андрей Марков.

За да не фалират и да не връщат пациенти, много болници разчитат на дарения от пациенти. А от Асоциацията на болниците настояват за увеличение на клиничните пътеки.

Исканията на болниците да се вдигнат клиничните пътеки са основателни заради инфлацията и увеличените разходи, казва здравният икономист Аркади Шарков.

"Клиничната пътека поне трябва да се вдигне с около 30-40 %, ако очакваме висока заболеваемост. Тези 30% би помогнало на лечебните заведения да покрият сметките си за електричество, които в момента нарастват както в българския, така и в световен план. Трябва да стигнат за покачените цени на консумативите, които са нерегламентирана стока, както и по отношение на медицинските изделия, които също са нерегулирани в една голяма степен по отношение на ценовото нарастване", коментира Шарков.

Ако няма промяна на цените на клиничните пътеки, най-засегнати ще са общинските болници, а в частните може да се стигне до затваряне на отделения.

"Никога не е спекулативно, особено по отношение на инфлационния период, в който се намираме, да говорим за фалити на лечебни заведения", допълни Шарков.

От Здравната каса не пожелаха да коментират темата заради липса на бюджет за 2022 г. През 2021 Касата е платила за лечение на пациенти с COVID-19 малко над един милион и 600 000 лв., а от началото на пандемията досега на болниците са изплатени над 2 милиона и 100 хиляди лева, пише glas.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай