В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: При поледица никога не ходете с ръце в джобове

Намалихме опашките с нова регистратура, която насочва пациентите към съответните кабинети, казва проф. д-р Асен Балтов

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: При поледица никога не ходете с ръце в джобове | StandartNews.com

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов е специалист по ортопедия и травматология, което прави особено ценни съветите му как да се опазим от травми в поледиците през зимата. Пред "Стандарт" той разказа и за промените, които се правят в спешната болница, където на ден преминават над 500 пациенти. 

- Проф. Балтов, как да се предпазим от травми през зимата?
- Има два вида травматизъм. Единият е битов, към него добавяме и този, свързан с излизане от къщи за най-елементарни неща, примерно за покупки. За съжаление то е неизбежно, всички трябва да излезем, за да си купим поне хляб и мляко. Но особено за възрастните хора моите препоръки са в заснежени дни и при поледици, ако могат да не хукват навън да пазаруват рано сутрин. Тогава е най-хлъзгаво и заледено. Още повече, че повечето от тях имат и начална форма на остеопороза и буквално трябва да паднат от собствения си ръст, за да се получи счупване. Препоръчвам да имат обувки с хубав грайфер. Дори един колега беше казал да си сложим стари вълнени чорапи върху обувките, за да има сцепление. Но когато има лед, дори и най-добрият грайфер не може да зацепи. Така че по-скоро да не се излиза, когато не е почистено и
да се избягват заснежени и заледени участъци. 
И никога не ходете с ръце в джобовете !
За да пазиш баланс и да можеш все пак да реагираш, ако има подхлъзване. А и много по-добре е, ако паднеш да си счупиш китката, отколкото тазобедрената става. 
- Имате ли много скиори пациенти заради падания по пистите ?
- Младите хора обичат да карат ски и сноубордове, но и да излизат извън пистите, на пухкавия пресен сняг. Трябва да внимават, да са добре екипирани и да не правят екстремни спускания, защото опасността идва буквално най-накрая. В последните 10-15 минути вече сме на друга вълна, разсейваме се, не сме концентрирани и тогава стават инцидентите.
- Какво трябва да направи човек, ако вече е паднал, но е в съзнание?
- Ако не може да се движи, рябва по най-бързия начин да помоли някого за помощ и да бъде извикан специализиран екип на Центъра за бърза медицинска помощ. Ако се движи и има счупване в областта на горния крайник, тогава е добре ръката да се хване с един шал и да бъде близо до тялото, за да има една най-елементарна имобилизация и да потърси помощ в най-близкото лечебно заведение. При всички случаи е хубаво пострадалият да мине на преглед при  специалист ортопед-травматолог. В повечето случаи назначаваме рентгенови снимки в две проекции, в които да се види дали има и засягане на костта.
- Кои са най-тежките травми при падане в поледица ?
- Най-сериозните травми са свързани с фрактурите на тазобедрената става, след това глезена. При горен крайник най-често счупването е на типично място в областта на китката.
- В каква степен при подобни травми лечението се покрива от Здравната каса?
- Скъпоструващите консумативи не се поемат от Здравната каса. В зависимост от това какъв имплант ще бъде поставен, цените са в голям диапазон. Не за друго, а защото няма две еднакви фрактури. Имаме такива случаи в болницата- лежат двама пациенти с почти еднакви счупвания, но всеки е платил различна сума. Не става дума за нещо нерегламентирано, говорим просто за вложените импланти, които не винаги са еднакви.
- Вашите екипи бяха наградени с приза "Професионална бърза реакция", а Вие бяхте избран за мениджър на годината в здравеопазването. Година и половина, откакто сте директор на "Пирогов", какво се промени?
- Едно от нещата, които променихме, е че направихме нова регистратура, която насочва пациентите към съответните кабинети. Така хората не се лутат къде да отидат, а и знаят кой подред са. Естествено, ако има някой тежък случай, той минава с предимство. Както беше преди известно време, след "черния дъжд" и поледиците, в коридорите на "Пирогов" имаше струпвания. Това е свързано не само с организация, но и за съжаление със самия алгоритъм на лечение на тези спешни случаи.
Пациентът трябва да бъде прегледан и да бъде пратен на рентгенова снимка. Ако се окаже че има счупване, следва костта да бъде наместена, да се фиксира по някакъв начин. След това отново се отива на контролна рентгенова снимка, и едва след това човекът може да бъде насочен дали ще бъде хоспитализиран или ще бъде пуснат вкъщи. Всичко това отнема 30-35 минути за пациент. И когато се натрупат около 150 души в рамките на около 4 часа се получава струпване, въпреки че работят 8 медици в кабинетите.
- Колко пациента минават средно на ден през спешните кабинети на "Пирогов"?
- На ден средно преминават 550 пациента, от които остават на лечение около 150.
- Има ли достатъчно медицински сестри, които да ги обгрижат?
- Никой не крие, че те не са достатъчно. мъчим се да оптимизираме така нещата, че по никакъв начин да не страда лечебният процес и грижата за болните.
- Направи ми впечатление, че в "Пирогов" има доста млади лекари. Радващо е, че са предпочели да останат в България, а не са заминали в чужбина.
- Имаме млади лекари, както и колеги специалисти, които през последната една година започнаха работа при нас. Над 150 специализанти има в "Пирогов". Може би ние сме най-голямата база за специализиращи обучения в 34 специалности. Стремим се да поддържаме този контингент от млади специализиращи лекари, защото "Пирогов" е една изключително натоварена структура и тук е много важно да работят и млади хора. Те понякога може да нямат огромния опит на един добър специалист, но когато те се учат от опитни колеги напредват бързо. Не случайно, когато аз започнах голямата ми мечта беше да работя в "Пирогов", за да натрупам опит.
- В кои направления ще разширявате дейността си?
- Направихме едно много добро спешно неврологично отделение. Сега предстои пускането на още един ангиограф, който да участва най-вече в тези процедури, които са свързани със спешните инсултни състояния. Имаме гастроентерология, чиято дейност доста  разширяваме. Предстои на лицево-челюстната хирургия също да направим едно обединение  и разширение, така че да може да се извършва орална хирургия и лицево-челюстна реконструктивна хирургия със собствени операционни и сериозни отделения, които да поемат по-голямата част от травматизма на София. И педиатрично спешно отделение, което да затвори цикъла на нашите педиатрични хирургични клиники, които понякога се нуждаят точно от такова отделение, където тези пациенти да бъдат подготвени, за да могат после да бъдат оперирани. То е изключително важно, защото не може пациентът да бъде приеман в няколко болници в продължение на две-три седмици, докато накрая се стигне до оперативно планово лечение. Затова е хубава идеята на министър Ананиев и на правителството всички да се обединим в една голяма болница. Но ние не можем да чакаме да се случи това нещо и ще си направим наше спешно отделение, което да поеме малките пациенти, когато е необходимо.
- Винаги ме е било страх да се возя в асансьорите в "Пирогов", те са доста стари?
- Поетапно започваме да подменяме и старите асансьори. Повечето от тях са от 1989 и 1990 г, тогава са подменяни. Прави се основен ремонт на сградата по изгаряния. Там ще бъдат сменени 4 асансьора, след което предстои ремонт на неврохирургията, където също ще бъдат сменени 4 асансьора. Имаме грижата и желанието в рамките на две години поетапно да подменим асансьорите на всички сгради, така че  в следващите 15-20 години да се знае, че направено нещо качествено  и сигурно в болницата.
- Какво е финансовото състояние на болницата в момента?
- За момента е стабилно. В никакъв случай не увеличаваме просрочията. Старите дългове трудно ще бъдат изплатени, но постепенно ги намаляваме. Увеличили сме оборота и обема на работа в болницата с  около 10 % спрямо 2017 г . и това неминуемо се вижда както от хората, така и от работещите в болницата. 
- Като директор продължавате ли да оперирате ?
- Да, продължавам да консултирам и да правя операции. Хирург, който прави по-малко от 50 операции на година, не може да се каже, че е на ниво.
- Върви или буксува здравната реформа у нас ?
- В никакъв случай не буксува. Доста сериозни промени започнаха да се залагат, които не може да се направят за един ден. Мисля, че нещата вървят в правилната посока и дано през следващите две години тази програма да се спазва, стига да има наистина общо политическо съгласие за промените. Трябва да се върви в една посока и тя да е консенсусна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай