Сряда,

Три жени с ковид родили в Русе

От: Стандарт -
100
Три жени с ковид родили в Русе
A
A
A

Три жени с COVID-19 са родили досега в Русе. Две от тях са се сдобили с рожба в Акушеро-гинекологичния комплекс към УМБАЛ „Канев“ и една – в УМБАЛ „Медика“.

„На двете жени с коронавирус при нас е направено секцио, като първата, която роди в края на миналия месец, вече е изписана“, съобщи за „Монитор“ началникът на АГ комплекса д-р Светла Христова.

Другата жена все още е в обособения сектор за родилки с COVID-19 или за пациентки, за които има съмнения, че са носители на заразата. Тя е родила на 3 ноември и се чувства добре. Бебето също е добре.

„Създали сме т.н. „зелен коридор“. Когато родилки с COVID-19 трябва да се преместят в операционната, никой друг не минава през този „коридор“. След като се върнат обратно в обособения сектор, се извършва строга дезинфекция. Работи се трудно, но спазваме всички необходими мерки и нашите пациентки не трябва да се притесняват“, посочи д-р Христова.

Тя каза, че много често й звънят притеснени бъдещи майки с въпрос дали ако се заразят с коронавирус, инфекцията ще се предаде на бебето. „Изследванията досега сочат, че не се наблюдава т.нар. вертикално предаване – от майката към бебето“, успокои д-р Христова.

В УМБАЛ „Медика“ жената с коронавирус е имала нормално раждане, съобщи за „Монитор“ административният директор на лечебното заведение Алис Муртезова. Има и една бременна с положителен тест за COVID-19, която е настанена в болницата. И тук се спазват строго всички противоепидемични мерки.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички