Тъга! Отиде си легендарна медицинска сестра

И получи признанието на хиляди хора

Тъга! Отиде си легендарна медицинска сестра | StandartNews.com

Отиде си е дна голяма личност, която не беше в светлината на прожекторите.

Стотици благодарни пациенти, семейство, близки и приятели изпратиха в последния ѝ земен път най-възрастната медицинска сестра в България. Ценка Досева от сунгурларското село Подвис си отиде от този свят на 85-годишна възраст след кратко боледуване и престой в бургаска болница, пише Флагман..

Баба Ценка, както я наричаха по-младите, смайваше със своята енергия и здрав дух. Тя ще бъде запомнена като енергична и борбена жена, посветила целия си живот на своите пациенти. Въпреки възрастта си, тя неуморно се грижеше за медицинската помощ на няколко сунгурларски села. 

От 62 години тя не е спирала да упражнява хуманната си професия. Последно е била на работа на 9 юни.  

Заради своята всеотдайност и желание да бъде в помощ на хората Ценка получи златен знак на Министерството на здравеопазването 1 степен по време на COVID, който ѝ бе връчен лично от здравния министър в последния ден на 2020 г. – годината, която ще запомним под знака на пандемията.

Ценка бе на 85 години, а за здравето на жителите на Подвис тя се грижеше от 1955 година до края на живота си. Медицинската сестра с неуморен дух обслужваше жители от съседните села, редовно измерваше кръвното налягане на възрастните хора и помагаше в дейността на услугата „Домашен социален патронаж“.

Днес стотици хора дойдоха, за да си кажат последно сбогом с една тиха героиня.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай