Тежка сватба и балотаж за Стоилов

Тежка сватба и балотаж за Стоилов | StandartNews.com

Един от кандидатите за кмет на община Кюстендил знае точно какво ще му се случи след изборите. Издигнатият от партия Български демократичен център претендент за поста на градоначалник Стоян Стоилов още отсега се стяга за тежката си сватба със своята любима. Дамата на сърцето му няколко години си пробвала късмета в Англия, но решила да се прибере в родния Кюстендил и сега двамата се канят, щом приключи кампанията, да минат под венчило. Тези вълнения обаче не пречат на 36-годишния електроинженер с успешен собствен бизнес по специалността всеотдайно да се впусне в битката за Кюстендил. Той е готов с амбициозна управленска програма да е полезен за града, района и хората, които живеят там. Съгражданите му са убедени, че преди тежката сватба го чака балотаж на местния вот. Едно от първите неща, които смята да направи, ако бъде избран за кмет, е да облекчи пропускателния режим в сградата на общинската администрация. Не може да се общува със служителите през железни прегради, категоричен е Стоилов. За него е важно да има дългосрочна стратегия за ефективно използване на ресурсите на общината. Смята, че има още много какво да се направи за ефективно използване на минералните извори на Кюстендил и конкретното му предложение е съществуващите водопроводи да пренасят минерална вода до повече обекти. За него, като човек от бизнеса, е важно проектите, с които се заема общината, да дават повече принадена стойност и да носят печалба, която да умножава приходите в общинската хазна. Той споделя мнението, че бъдещето в управлението на общинската собственост е в публично-частните партньорства. "Общината не бива да е "мащеха" за местния бизнес. Трябва да се подобри бизнес средата чрез създаване на публично-частни партньорства, да се привличат инвестиции чрез създаване на електронна борса. Има толкова неизползвани сгради от миналото, които се рушат, и ние ще си поставим за цел да ги реновираме и предоставим за ползване", казва кандидатът за кмет. Според Стоилов в партньорство с частни инвеститори по-добре ще се стопанисват и управляват и новият общински хотел и даже "Чифте баня", която в този мандат общината беше с намерение да продаде. Според Стоян обаче, за бъдещето на старинната баня може да се попитат и жителите на Кюстендил, каквато практика в общината има. Местните референдуми трябва да са с по-ясни и точно формулирани въпроси, смята претендентът за градоначалник от БДЦ.

В политиката Стоян Стоилов влиза през 2009 г., когато става член на партия ЛИДЕР. До 2011 г. е председател на местната структура на младежката организация, а след това го избират за общински председател и сега оглавява БДЦ (бивша ЛИДЕР) в Кюстендил.

Тогава става и общински съветник, но малко преди кампанията за местния вот се оттегля, защото смята, че така е морално. Заради практиката председателят на Общинския съвет в Кюстендил да се сменя на ротационен принцип през половин година, за времето от май 2012 г. до януари 2013 г. Стоилов е и пръв между равните в градския парламент. Един мандат като съветник му е дал познание, опит и практика в управлението на общината.

Управленски опит той има и от частния бизнес. Веднага след студентската скамейка в Техническия университет, където е завършил магистратура по електроинженерство, заедно с баща му, също електроинженер с богат опит в столичното електромонтажно управление, основават фирма. Заемат се с електроизграждане, проектиране и електрооборудване в енергийната инфраструктура. Стоян е и дългогодишен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и редовен член на Камарата на строителите в България.

Стоян се родил в Сливен, но там е живял само като пеленаче и преди да навърши годинка, родителите му се установяват да живеят в Кюстендил. Той има и по-голяма сестра, която е актриса. Много нежни сърца има около мен, споделя кандидатът за кмет и признава, че е поклонник на красотата на кюстендилката, увековечена в портретите на Майстора. В картините на големия художник присъства и колоритът и богатството на Кюстендилското поле, но Стоян не е само съзерцател, а има и своя овощна градина, за която се грижи през свободното време. Череши, кайсии, сливи и ябълки бере от плодните дървета, които отглежда на два декара край близкото до Кюстендил село Нов чифлик. Като кандидат за кмет смята, че има резерви общината да е по-полезна на земеделските стопани и да се върне славата на Кюстендил като град на черешите и ябълкова градина на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай