Понеделник,

СЗО:Не забравяйте превенцията на други заболявания

От: Мартина Суботинова -
151
СЗО:Не забравяйте превенцията на други заболявания
A
A
A

33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за борба с Хепатит В и С, СЗО Европа предоставя пряка подкрепа на правителството на България и Министерство на здравеопазването от 2014 г. в двугодишни споразумения за сътрудничество. Въпреки това финансиране и изпълнението, националният план не е приет и затова ние сме от страните в "жълто", пише news.bg

Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн форум "Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?", организиран от "Капитал".

"В условията на пандемията от коронавирус, СЗО предупреждава да не се занемарява превенцията на други заболявания, тъй като ще се получи торнадо от тези заболявания и след като бъде овладяна пандемията ще има опустошителен ефект върху здравната система и целите общества", предупреди експертът.

Той призова за интеграция, тестване и ангажимент на общността, която не е включена в решаването на тези проблеми. 82% заразени в момента съобщават, че не могат да се тестват, че няма достъп до рецепти, предписания и тестове.

"Може да се стигне до много големи загуби - 15 извънредни случаи на заразяване и 8 700 нежелани странични реакции, 17 000 смъртни случаи, свързани с цироза на черен дроб за периода 2020-2030 г., само за една година липса на здравни грижи", обясни Околийски. Той съобщи, че глобалното разпространение на Хепатит C се изразявява в 71 млн. заразени по света, за Европа - 14 млн., които живеят с болестта.

"СЗО е разработила много документи, има основополагащ план за действие от 2016 г., а насоките са: да има валидна информация, тя обаче продължава да липсва заради липсата на серологични скрининги и заради действия на НЗОК, които не показват информацията в досието на пациента, които да се виждат от пациента и лекаря", обясни Михаил Околийски.

4 човека на ден умират от хепатит B и C заради усложнения с черния дроб в България. Добрата новината е, че страната е постигнала 10 точки, най-добрия резултат при борбата при предаване на Хепатит от майка на дете, също е постигнат добър скрининг за безопасност на кръвопреливане при над 95%.

Доц. д-р Тонка Върлева, директор на дирекция "Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости" в Министерството на здравеопазването каза, че националната програма за борба с вирусните хепатити е одобрена и следващата седмица ще бъде приета от Министерски съвет. Тя отчете целите на програмата, според които трябва да се постигне намаляване на хепатитите с 45% до 2025 г., 90% - до 2030 г., но, по думите й, това е "амбициозна цел". Одобрени са и всички рискови групи, които да се изследват.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички