Петък,

Спешно купуваме лекарството на Тръмп

От: СТАНДАРТ -
254
Спешно купуваме лекарството на Тръмп
A
A
A
  • България има 1779 флакона Ремдесивир, до 20 чака новите дози

България спешно купува Ремдесивир – лекарството, с което президентът на САЩ Доналд Тръмп се излекува от коронавируса. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след заседанието на кабинета. Решението за доставката е на Министерски съвет. Той отпусна 2,1 млн. лв. за купуването на 2500 флакона.

Направена е заявката и очакваме медикаментът да бъде доставен 10 до 20 дни, каза Ангелов. Всяка регионална здравна инспекция ще подава в ресорното министерството нуждите които има. Ведомството ще ги обобщава и ще разпределя лекарството.

България е получила  под формата на дарение 2737 флакона Ремдесивир. Използвани са 958 флакона. В момента у нас седмичната консумация на Ремдесивир е 476 флакона. Тази седмица 13 области в България са отчели нулев разход за медикамента. Страната ни разполага с 1779 флакона в наличност. Ако се водим от този седмичен разход, те биха стигнали за три седмици напред, уточни министърът, допълвайки че дотогава новите флакони ще са налични. В случаите, в които имаме изчерпване на медикамента, както стана в Бургас, съществува организация той много бързо да бъде доставен от друга област, допълни министърът на здравеопазването. Той  обяви, че медикаментът Ремдесивир участва в лечението на коронавирус в почти всички държави в света.

"Голяма част от мерките, каквито са в момента в България, не се спазват. Следим със загриженост всяко едно число, което излиза. Вчера РЗИ е посетила няколко търговска обекта на територията на София. Съставени са 31 акта. Извършени са 29 проверки. Същите проверки ще започнат да се прилагат масово в цялата страна. Контролът по спазването на мерките е изключително важен", уточни здравният министър.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички