Спешно купуваме лекарството на Тръмп

България има 1779 флакона Ремдесивир, до 20 чака новите дози

Спешно купуваме лекарството на Тръмп | StandartNews.com
  • България има 1779 флакона Ремдесивир, до 20 чака новите дози

България спешно купува Ремдесивир – лекарството, с което президентът на САЩ Доналд Тръмп се излекува от коронавируса. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след заседанието на кабинета. Решението за доставката е на Министерски съвет. Той отпусна 2,1 млн. лв. за купуването на 2500 флакона.

Направена е заявката и очакваме медикаментът да бъде доставен 10 до 20 дни, каза Ангелов. Всяка регионална здравна инспекция ще подава в ресорното министерството нуждите които има. Ведомството ще ги обобщава и ще разпределя лекарството.

България е получила  под формата на дарение 2737 флакона Ремдесивир. Използвани са 958 флакона. В момента у нас седмичната консумация на Ремдесивир е 476 флакона. Тази седмица 13 области в България са отчели нулев разход за медикамента. Страната ни разполага с 1779 флакона в наличност. Ако се водим от този седмичен разход, те биха стигнали за три седмици напред, уточни министърът, допълвайки че дотогава новите флакони ще са налични. В случаите, в които имаме изчерпване на медикамента, както стана в Бургас, съществува организация той много бързо да бъде доставен от друга област, допълни министърът на здравеопазването. Той  обяви, че медикаментът Ремдесивир участва в лечението на коронавирус в почти всички държави в света.

"Голяма част от мерките, каквито са в момента в България, не се спазват. Следим със загриженост всяко едно число, което излиза. Вчера РЗИ е посетила няколко търговска обекта на територията на София. Съставени са 31 акта. Извършени са 29 проверки. Същите проверки ще започнат да се прилагат масово в цялата страна. Контролът по спазването на мерките е изключително важен", уточни здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай