Солариумът вдига с 20% риска от рак на кожата

Във ВМА лекуваме псориазис с биологична терапия, която се покрива изцяло от Здравната каса, казва д-р Весел Кантарджиев

Солариумът вдига с 20% риска от рак на кожата | StandartNews.com
  • Във ВМА лекуваме псориазис с биологична терапия, която се покрива изцяло от Здравната каса, казва д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология във ВМА

  • Избягвайте слънчевите бани между 11 и 16 часа

  • Нежеланите татуси се премахват с лазер, но се изискват многократни посещения при дерматолог

 

- Какви грижи за кожата трябва да полагаме през лятото?

- В разгара на лятото, все по-актуална става темата за ползите и вредите от слънцето.Безспорно е неговото участие в синтезата на витамин д, борбата с депресиите, болестите на опорно-двигателния апарат, сърцето и бъбреците. В днешно време обаче , слънцето може да бъде и коварен враг, особено за кожата и то на хора от всички възрастови групи. При продължително излагане на слънце, лъчите на ултравиолетовия спектър проникват в кожата и причиняват изгаряния, зачервявания , пигментации и по-бързо остаряване на кожата . Именно това, в комбинация с рязка смяна на температурата на открито и закрито са нещата , които трябва да избягваме през лятото.

- По кое време е добре да се излагаме на слънчевите лъчи ?

- Оптималните часове за излагане на слънце на плажа или в градска среда са сутрин до 11 , както и късния следбяд след 16 часа. Тогава, лъчите на слънцето не са толкова силни и не спомагат за увереждането и по –бързото остаряване на кожата.

- Какви са опасностите от рак при плаж и солариум ? Как да се пазим от кожни заболявания през лятото?

- Доказано е , че така нар. „вредни часове” на слънце, особено в детска и младежка възраст, съчетани с изгаряния са свързани с появата на доброкачествени и злокоачествени новообразувания по кожата, а именно базо- и спиноцелуларен карцином , себорейни кератози, невуси, както и най-страшната диагноза в дерматологията –малигнен меланом. Хората със по-светла кожа, коса и очи трябва да бъдат по-внимателни през летния сезон , защото кожата им е по-податлива на слънчеви изгаряния поради по-ниско съдържание на меланин . Деца до 4 годишна възраст е добре да избягват часовете между 10 и 16, а бебетата под 6 месеца изобщо да не се излагат на директна слънчева светлина. Слънцезащитните кремове да бъдат с фактор поне 30, абревиатура SPF, като цифрите 20,30,50 опоменават теоритично времето, което може да прекарате на слънце без да изгорите. Да предпазват от УВ-А и УВ-Б лъчи и да се нанасят по откритите части на тялото от март до октомври , а на плажа през около 2 часа.Водата ,потенето , хавлиите са фактори , които допринасят за по-бързото отстраняване на тези продукти , затова препоръчвам използването на водоустойчива защита или по-честото й подновяване. На пазара вече все по-често виждаме дрехи с ув-филтри, които са особено подходящи за любителите на водните спортове. За предпочитане са светлите цветове и ествествените материи, които поддържат тялото охладено.

За младите хора днес, няма нищо по-привлекателно от шоколадовия тен. Пристрастеността към загара на кожата обаче крие редица рискове и именно поради тази причина дерматолозите не съветваме редовното посещение на солариуми особено от млади хора между 16 и 30 години. Доказано е , че с покачването на броя на жертвеите на т.нар „тенорексия” расте и честотата на кожния рак , а употребата на солариуми покачва шанса за поява на малигнен меланом с 20 процента. В държави като Бразилия, Канада и Нова Зеландия солариумите са или изцяло забранени , или забранени за лица под 18 години или вървят ръка за ръка с надписи, които гласят , че крият висок риск от появяа на кожен рак.

- Преди имаше бум на млади хора с татуировки. Има ли обратна вълна ? Трудно ли се премахват татуси?

Човешката раса се тауира от хилядолетия, като причините за таусите варират от демонстрация на социален статус, принадлежност към определено течение, група, култ или просто спомен. Днес, татуировки си правят все повече хора от всички възрастови групи , както от женски така и от мъжки пол. С появата на т.нар. пико и наносекундни лазери през последните години много пациенти имат възможостта да премахнат нежеланите татуси или пермантен грим. Използват се ултра-къси импулси, които загряват пигментна, така че мастилото се раздробява на малки частици за да може да бъде премахнвато от кожата. Тези процедури обаче са трудни, изискват многократно посещение при дерматолог, тъй като са необходими няколко сесии през интервал от около 5-6 седмици.

- Какви болести може да причини татуирането?

В практиката съм виждал много пациенти , които проявяват непоносимост към някои съставки на татуировъчното мастило. Най-често реакциите на кожата са спрямо червеното багрило. Все още на пазара има мастила съдържащи хром, бром и живак, които са опасни за човешкото здраве и могат да причинят дерматит, съпроводен със сърбеж, раздразнение , зачервяване на кожата . При недобро познаване на правилата за стерилност при работа и липсата на дезинфекция , татуирането крие сериозни рискове от бактериални инфекции по кожата , които могат да възникнат непосредствено след направата на една татуировка. На последно място тук , но на първо по социална значимост са болестите , които се предават по кръвен път , а именно СПИН , Хепатит Б и С, сифилис , с които един клиент на студио за татуси може да бъде заразен при многократна употреба на недезинфекцирани игли например.

- Кожната клиника във ВМА е  ориентирана към псориазис . Какво причинява той и как се лекува?

- Клиниката по дерматология към ВМА-София е водеща в лечението на псориазис. Това е едно хронично-рецидивиращо заболяване , при което по кожата най- вече в областта на колена , лакти , скалп, а понякога и по цялото тяло се появяват зачервени плаки с наслоени бели люспи, които изключително много смущават заболелите. На по-късен етап псориазисът засяга и ставите като причинява т.нар псориатичен артрит, свързан с болка и скованост. Понякога заболяването е генетично обусловено, в други случай стресът е това, което го отключва. Добрата новина е , че нашата клиника е най-високоспециализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния сектор за фототерапия, която е златен стандарт в лечението на повечето форми на псориазис. При тежките случаи със засягане на ставите в клиниката се провежда комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти, т.нар биологична терапия , която се покрива изцяло от здравната каса. Никъде в медицинската литература няма данни за ефекта на пепел от лоза или други прийоми на народната медицина, но за сметка на това няколко десетки милиона души в света се лекуват успешно с биологични средства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай