Неделя,

Скандал във Видин! Какво направи лекар на пациентка

От: Редактор -
2090
Скандал във Видин! Какво направи лекар на пациентка
A
A
A

Скандален случай във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна жена заради счупване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина ѝ предотврати ненужната интервенция, показа разследване на Нова телевизия.

76-годишната Добринка Антонова от Видин на 24 януари претърпява инцидент. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болка и е откарана във видинската болница. Правят ѝ рентгенова снимка.

„Закараха ме в отделение „Травматология“, дежурен беше доктор Цолов. Той разгледа внимателно снимката от рентгена и каза, че има травма на шийката на тазобедрената става и че ще се наложи операция. Каза още, че операцията ще струва 1068 лева, това е цената на имплантите, които ще се вложат в операцията.

Когато синът ѝ, живеещ в София, пристига във Видин, разбира, че майка му е подготвена за операция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза – счупване на бедрената кост. Чакат само него - да заплати 1 068 лева на касата, преди да започнат. Това и телефонен разговор от предишната вечер с д-р Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо нередно.

„Направи ми впечатление, че изглежда много настоятелен, сякаш тази операция трябва да се случи на секундата едва ли не. Стана ми странно защо така ме агитира. Нещо много ме усъмни. Докторът каза, че трябва авансово да бъдат внесени 1068 лева”, спомня си синът на Добринка – Петър Антонов. Той отказва операцията и на момента с частна линейка откарва майка си в София, в болница „Пирогов”.

„Тук в Пирогов установиха, че няма никакво счупване на тазобедрената кост. По-късно видяха снимката от Видин, аз показах сниманата от мен диагноза и приемащият в Пирогов просто се изсмя, разтвори ръце и каза: „Видин“, разказва още Петър.

„Аз не виждам счупване. Не виждам причина да се провежда операция, при положение, че няма счупване на костта”, категоричен е доц. Мартин Крупев, началник клиника „Образна диагностика“ – УМБАЛ „Александровска“.

Във Видин доктор Цолов призна, че е гледал рентгеновата снимка. Заяви, че рентгенологът, който бил разчел снимката, е установил счупването. Екипът на нова тв провери и установи, че в болницата не работи такъв рентгенолог.

Правилата в медицината обаче са категорични. Лекарят трябва да разгледа добре рентгеновата снимка и ако се усъмни и най-малко в разчитането, направено от рентгенолога, трябва да направи скенер на пациента, който със сигурност ще покаже дали има счупване или не. Странно, но доктор Цолов не прави скенер на пациентката, макар болницата да разполага с такъв. И поставя диагнозата „счупване на бедрена кост“.

Тук е тънкият момент, че при операция на счупена бедрена кост, пациентът плаща от джоба си – 1068 лева за метална шина, наречена имплант, с която с два болта се фиксира счупената кост. Публична тайна е, че у нас лекарите, които оперират и поставят импланта, взимат голям процент от цената на този имплант. От цената, на която го е платил пациентът.

Процента си лекарите получават директно от фирмата, която доставя имплантите на съответната болница. И така доктор Цолов избира да оперира несъществуващо счупване и съответно да постави имплант. В случая на здрава кост.

„Аз съм я прегледал и тя не можеше да отлепва крака”, коментира ортопедът д-р Владимир Цолов.

Директорката на болницата не е коментирала случая поради заетост, направи го заместник-директорът д-р Богдан Томов, който е и ортопед.

„Не мога да твърдя и да кажа какво е имал предвид колегата д-р Цолов. Той е смятал, че там има фрактура. Болницата не взима една стотинка от една такава операция. Това, което мога да ви кажа, е, че ще направим сериозна проверка по случая”, заяви д-р Богдан Томов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията