Шок. Имунизацията докарала отново заразата

Товяа смята Андрей Чорбанов

Шок. Имунизацията докарала отново заразата | StandartNews.com

Нарушихме основно правило в имунологията, а именно да не се прави масова ваксинация по време на пандемия. Това заяви пред bTV проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

Той подчерта, че правило на всяка една ваксина е да защитава превантивно. Когато обаче вирусът се движи между хората и един е болен, друг е само позитивен, а трети не реагира и в този момент се започне масова ваксинация, се предизвикавал мутационен натиск върху вируса.

Чорбанов посочи, че според последните версии част от новите мутации са заради имунизацията и затова доста хора се разболяват. Той заяви, че това се случва, защото е нямало време ваксините да минат през всички етапи.

Относно ваксината на "АстраЗенека" той обясни, че тя е по-различен тип, при който ваксиналният елемент е друг вирус - в този случай вирус от шимпанзе. Според него именно заради това след имунизирането с "АстраЗенека" има по-остри странични реакции.

Той бе категоричен, че никога в световната история не е имало толкова много ваксинирани хора накуп и това било огромен експеримент.

Според него у нас желаещите да се ваксинират са едва около 20%, защото хората се страхуват.

Имунологът посочи, че антителата срещу COVID-19 не значат нищо и нямат смисъл.

Вие сте защитени, защото имате клетки, които ви защитават и когато антителата изчезват, клетките продължават да ви защитават с години, обясни той и допълни, че най-краткото време, за което се създава имунитет, е около година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай