Докторката, прегледала Алекс, се връща на работа

В сряда Българският лекарски съюз застана зад лекарите от случая със смъртта на 3-годишния Алекс

Докторката, прегледала Алекс, се връща на работа | StandartNews.com

„Изключително важно е да се знае, че когато постъпим в болница, където има спешен кабинет и навън има други пациенти, които чакат, ние трябва да изчакаме реда си, защото губим време ако търсим друг лекар. Нямат право да ви връщат от болница, която има разрешение за дейност и разполага с профила, който търсите”, заяви в интервю за Нова телевизия Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз.

„Над 800 000 души в света умират от това, което причини смъртта на малкия Алекс. Това е по данни на Световната здравна организация. Белият дроб и надбъбреците са два различни органа, които са изключително важни за хомеостазата на организма. Когато в два различни органа едновременно се получат кръвоизливи, които блокират изцяло тяхната дейност, това състояние е неспасяемо, обясни Маджаров.

В сряда Българският лекарски съюз застана зад лекарите, замесени в случая със смъртта на 3-годишно дете. Проверката на агенция „Медицински надзор" вече установи, че в случая няма лекарска грешка. Д-р Елена Георгиева, която е прегледала малкия Алекс в Педиатрията, в четвъртък се връща на работа.

„Взаимоотношенията между организма на човек и вируса са различни при всеки човек. Понякога самата имунна система реагира бурно към външния причинител. Когато става въпрос за вирус, ние можем само да подпомагаме борбата на организма, без да имаме възможността да влияем както при бактериите с антибиотици”, каза още Маджаров.

„В тези случаи, като този на Алекс, става въпрос за една бурна реакция на взаимодействие между външния причинител – вирусът и организмът на детето”, посочи той.

Относно това, дали БЛС са проучили информацията, спомената от премиера, че е видял запис, при среща с родителите, на който има проява на лошо отношение от секретарки в болницата към тях, Маджаров отговори: „Нямам информация за какъв запис става въпрос и кои са тези секретарки”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай