Шефове натискат за реформа в здравната каса

Проф. Григор Димитров и адвокат Андрей Дамянов, членове на Надзорния съвет на Здравната каса, са категорични че реформи в касата трябва да има

Шефове натискат за реформа в здравната каса | StandartNews.com

Проф. Григор Димитров и адвокат Андрей Дамянов, членове на Надзорния съвет на Здравната каса, са категорични че реформи в касата трябва да има. Двамата коментираха пред БНР вчерашното интервю на  управителя д-р Дечо Дечев.

Проф. Григор Димитров е категоричен, че трябва да има еднакъв режим за частни и държавни болници при ползването на публичен режим, както и че броят на регионалните каси може да бъде не 28, а 6.

Според него трябва да има регулация на заплатите в сектора, но формирани от публичен ресурс и ако касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, трябва да се вземат мерки.

„Аз лично, след това негово изказване, ще внеса предложение в Надзорния съвет да разгледаме този проблем и да запознаем министъра какви мерки трябва да се предприемат, за да се избегне тази деформация, която е абсолютно ненормална. Това са стъпките, по които трябва да се направи реформа“, каза проф. Димитров.

„През 2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев – че болниците са много. Че не трябва от средства от Касата да се формира печалба. Че не е нормално 50 на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави е от порядъка 30-35%. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“, каза още проф. Димитров.

В законодателството на България се съдържат възможности за източване на Здравната каса, в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването, каза адвокат Андрей Дамянов.

„За нас е важно, че все пак дебатът започна. За нас е важно, че най-накрая се намери човек, достатъчно смел, за да каже истината в прав текст. Безспорен факт са конфликтите и д-р Дечев е прав в няколко неща – например наистина Касата няма как да поеме заплатите на  частни, на общински и на държавни болници“, каза той.

И двамата бяха категорични, че между ръководството на Касата и министерството прехвърчат искри.

БСП обяви, че сезира прокуратурата заради твърденията на управителя на Здравната каса Дечо Дечев, че институцията е източвана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай