Четвъртък,

Сербезова с ключова новина. Кой ще издава заповедите

От: Редактор -
684
Сербезова с ключова новина. Кой ще издава заповедите
A
A
A

Здравният министър и РЗИ по места ще налагат временни епидемични мерки занапред, ако ситуацията с COVID-19 го наложи. Това гласят промените в Закона за здравето, които депутатите приеха на първо четене. Те произтекоха от отпадналата от 1 април извънредна епидемична обстановка, а заедно с нея и всички ограничения като маски,дистанция, дезинфекция, карантина и изолация.

"За" гласуваха 119 народни представители от мнозинството, въздържаха се 39 народни избраници от ГЕРБ и ДПС, а "против" бяха 13 депутати от "Възраждане" и 11 от ГЕРБ.

Предвижда се министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да разрешава временни противоепидемични мерки в страната или в отделен регион при необходимост.

Още три месеца обаче ще продължат плащанията в здравната система, свързани с лечението на коронавируса. Министър Асена Сербезова увери, че плащанията на медиците на първа линия, в размер на 1000 лв., ще бъдат запазени до юни.

Проф. Асена Сербезова категорично отрече, че законът третира каквато и да е ваксинация, и обеща голяма част от възникналите въпроси да бъдат изчистени между първо и второ четене на закона. Сербезова отхвърли и опасенията на депутати от опозицията, че здравният министър щял вече еднолично да налага противоепидемичните мерки. 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички