Сербезова с ключова новина. Кой ще издава заповедите

Здравният министър и РЗИ по места ще налагат временни епидемични мерки занапред

Сербезова с ключова новина. Кой ще издава заповедите | StandartNews.com

Здравният министър и РЗИ по места ще налагат временни епидемични мерки занапред, ако ситуацията с COVID-19 го наложи. Това гласят промените в Закона за здравето, които депутатите приеха на първо четене. Те произтекоха от отпадналата от 1 април извънредна епидемична обстановка, а заедно с нея и всички ограничения като маски,дистанция, дезинфекция, карантина и изолация.

"За" гласуваха 119 народни представители от мнозинството, въздържаха се 39 народни избраници от ГЕРБ и ДПС, а "против" бяха 13 депутати от "Възраждане" и 11 от ГЕРБ.

Предвижда се министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да разрешава временни противоепидемични мерки в страната или в отделен регион при необходимост.

Още три месеца обаче ще продължат плащанията в здравната система, свързани с лечението на коронавируса. Министър Асена Сербезова увери, че плащанията на медиците на първа линия, в размер на 1000 лв., ще бъдат запазени до юни.

Проф. Асена Сербезова категорично отрече, че законът третира каквато и да е ваксинация, и обеща голяма част от възникналите въпроси да бъдат изчистени между първо и второ четене на закона. Сербезова отхвърли и опасенията на депутати от опозицията, че здравният министър щял вече еднолично да налага противоепидемичните мерки. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай