Вторник,

Отчитат тежък стрес при здравните работници у нас

От: Стандарт -
117
Отчитат тежък стрес при здравните работници у нас
A
A
A

Повече от половината от здравните работници у нас са подложени на силен стрес и дори психическо насилие на работното си място. Това показва национално проучване, направено от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. То обхваща лекари, медицински и административен персонал от 53 здравни заведения.

"Близо 59 на сто, или над 700 от анкетираните, посочват, че психоклиматът на работното им място не е добър. Изследванията показват, че по-младите медицински работници имат по-високо ниво на емоционално изтощение в сравнение с колегите си в по-зряла възраст. За 1/3 от тях този факт е причина за търсене на реализация в чужбина.

Над 60% посочват, че са били жертва на психическо насилие на работното място. Сред водещите стресови фактори, свързани с професионалната среда, са полагането на извънреден труд, работа на празници, както и нощем, удължено работно време, недостатъчно време за почивка.

Според синдикалистите много показателен и тревожен е фактът, че над 90% от анкетираните считат, че не се предприемат мерки за отстраняване на посочените причини, свързани с психо-социалните рискове.

КНСБ предлага на социалните партньори съвместно да разработят харта за психично здраве в сектор "Здравеопазване".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички