Петък,

Д-р Цветан Алайков : „Пролетната умора“ може да се дължи на анемия

От: Стандарт -
992
Д-р Цветан Алайков : „Пролетната умора“ може да се дължи на анемия
A
A
A

Д-р Цветан Алайков, началник Отделение по клинична хематология в УМБАЛ „Софиямед“:

„Пролетната умора“ може да се дължи на анемия

Д-р Алайков, пролетта настъпи, а знаем с нея идват оплакванията от т.нар. "пролетна умора". Тя обаче може да се държи на дефицит на желязо? Как да разберем кога трябва да го изследваме и какви са стойностите, за да не се притесняваме?

Пролетта освен с по-хубавото време, разцъфнали дървета и повишено настроение, много често може да се помрачи от “пролетната умора”. Зад тази умора могат да се крият много болести, неизявили се до момента или ние сме свикнали с досегашните неразположения, но в един момент започваме да ги усещаме. Често това се получава и с желязо-дифицитните състояния. Освен, че може да са свързани с остро или хронично кървене, много често са вследствие на недоимъчно хранене или непълноценно, недостатъчно богата на витамини и минерали храна или затруднено усвояване на желязото и витамините от храната.

Кога може да се каже, че имаме желязодефицитна анемия и какво точно представлява състоянието?

Aнемия e налице при стойности на хемоглобин под 130г/л за мъжете и под 120 г/л за жените. Железен дифицит може да има и без анемия, когато желязото в кръвта е под 10 мкрмол/Л. Много често тогава се изявяват анемии с дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, които освен, че трябва да се лекуват от специалист, но трябва и да се проследяват от специалист - хематолог.

Това са стойности на изследвания, които е важно да се консултират от лекар, а за пациента е важно да не се самолекува! Много често зад една невинна "анемия" кръстена от пациента като временно неразположение или „пролетна умора“ се крият неизявени или “спящи” ракови болести на стомаха, червата, половите органи или отделителната система. Често откриваме и остри, хронични левкемии и лимфоми.

Много често желязодифицитните анемии, несвързани с ракови заболявания са трудни за повлияване и са необходими няколко месеца докато се компенсират.

Често при проследяването се правят корекции на приема, кога и как да се приемат таблетките, какво да се яде като ежедневна храна и какво да се избягва, кога е необходимо да се правят венозни железни препарати, и да се направи правилният избор, индивидуално за всеки пациент.

Нужно ли е и кога трябва да се обърнем към специалист хематолог и как се лекува желязодефицитната анемия?

Решението за това как да се лекува пациента е добре да се вземе от специалист, който ще прецени нужно ли е кръвопреливане, защото то е временна мярка и не решава в дългосрочен план проблемите. За всеки пациент ние изграждаме индивидуална стратегия за диагностика и лечение, като разчитаме на колаборацията с всички специалисти от болницата. Например скоро имахме пациентка, която беше със болки в гърба и тежък анемичен синдром - Хб - 48 г/л. В хода на лечението с кръвопреливане направихме скенер на цялото тяло, биохимични и имунологични изследвания, след консултация с неврохирург и гастроентеролог направихме плана на изследване и лечение. 

До какви усложнения може да се стигне, ако не я лекуваме и кога се налага болнично лечение?

Усложненията при лечение на всички видове анемии могат да бъдат както от предозиране на железния препарат, така и от недостатъчното прилагане на железни препарати или витамини, с които се компенсира анемията. За да не остане неразкрито раково заболяване е важно да преоценим и променим подхода при изследванията и лечението, ако резултатите на дадения етап от лечението не ни удовлетворява.

Визитка:

Д-р Алайков завършва МА София през 1987г. До 1992г.практикува като участъков лекар и като ординатор в I-во Вътрешно отделение в Хематологичен кабинет на Окръжна болница Сливен "Д-р Иван Селемински". От 1993г. до 2014г. работи в Окръжна болница „Св. Анна“ София – в Спешно отделение и Клиниката по Вътрешни болести и Хематологичен кабинет. Участва в конгреси по Хематология в България. Има публикации в български и американски научни издания.

Завежда Отделението по клинична хематология в УМБАЛ „Софиямед“.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com