Петък,

Проф. Владов каза кои са лекарите на бъдещето

От: СТАНДАРТ -
Проф. Владов каза кои са лекарите на бъдещето
A
A
A

Времето на великите хирурзи отмина. Дойде времето на силните екипи. Това каза проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА в интервю за бТВ. Това е и неговата запазена марка, да прави и ръководи подобен екип. Проф. Владов ще бъде удостоен с най-високата държавна награда – Орден „Стара планина”. Той смята, че е необходимо да се променят уменията през годините, като например лапароскопската хирургия, която много лекари отричат. Според мен това е така, защото не искат да се учат, обясни проф . Владов и съобщи, че новото му предизвикателство е роботизираната хирургия.

Не сме спирали да оперираме и през най-кризисния период на карантината, съобщи хирургът. Не сме спрели да оперираме, със същите темпове се движим като миналата година, с 50 операции сме по-малко. Нашите пациенти са с тежки панкреатични и чернодробни заболявания, добави той. Проф. Владов призна, че се изостава с трансплантациите, защото бяха спрени и поради ред други причини, които ще се обсъдят във вторник със здравния министър, обясни специалистът.

Според него здравната ни система се е справила много добре с по време на най-критичните моменти, свързани с коронавируса.

Проф. Владов обаче е притеснен от неглижирането от някои хора на носене на маски в обществени места. Той обясни, че заболяването протича тежко при някои хора и не бива да се пренебрегва съществуването му.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички