Вторник,

Проф. Владов каза кои са лекарите на бъдещето

От: СТАНДАРТ -
303
Проф. Владов каза кои са лекарите на бъдещето
A
A
A

Времето на великите хирурзи отмина. Дойде времето на силните екипи. Това каза проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА в интервю за бТВ. Това е и неговата запазена марка, да прави и ръководи подобен екип. Проф. Владов ще бъде удостоен с най-високата държавна награда – Орден „Стара планина”. Той смята, че е необходимо да се променят уменията през годините, като например лапароскопската хирургия, която много лекари отричат. Според мен това е така, защото не искат да се учат, обясни проф . Владов и съобщи, че новото му предизвикателство е роботизираната хирургия.

Не сме спирали да оперираме и през най-кризисния период на карантината, съобщи хирургът. Не сме спрели да оперираме, със същите темпове се движим като миналата година, с 50 операции сме по-малко. Нашите пациенти са с тежки панкреатични и чернодробни заболявания, добави той. Проф. Владов призна, че се изостава с трансплантациите, защото бяха спрени и поради ред други причини, които ще се обсъдят във вторник със здравния министър, обясни специалистът.

Според него здравната ни система се е справила много добре с по време на най-критичните моменти, свързани с коронавируса.

Проф. Владов обаче е притеснен от неглижирането от някои хора на носене на маски в обществени места. Той обясни, че заболяването протича тежко при някои хора и не бива да се пренебрегва съществуването му.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички