Кантарджиев: Пикът на грипа ще е през февруари

В България в момента доминиращ е грип А

Кантарджиев: Пикът на грипа ще е през февруари | StandartNews.com

- Проф. Кантарджиев, като че ли се отървахме от COVID-19, но в момента се говори за вълна от друг вид грип, включително и за грипна ваканция при учениците. Какво ни е налазило сега?

- В България в момента доминиращ е грип А. За разлика от Европа, където съотношението на подвидовете на грип А са 65:35 в полза на H3. Другият е H1. Както във всичко, и тук у нас сме малко по-различни. При нас горе-долу е еднакъв броят на H3 и H1. Това няма никакво значение нито за клиниката, нито за диагностиката, нито за лечението.

- И все пак каква е разликата?

- Това са просто различни подварианти на грипа, като H1 e т.н. пандемичен или свински грип - този грип, който се яви през 2009 г. и за който ни бяха обещали, че ще се разпространи по планетата и тя вече да не е същата. Оказа се, че не стана точно така - нямаше нито такова разпространение, нито пък преминаваше кой знае колко по-тежко. Просто вниманието на медицинската общественост и на властите беше по-завишено към този грип.

Тогава се откриха интересни неща, които се оказаха в сила и за другите грипове. Първо, че пълните хора боледуват по-тежко. И второ, че най-тежко боледуват бременните. След което, като се разгледаха нещата със записките за другите грипови варианти през годините, се оказа, че е същото, но не беше обърнато внимание.

- А защо сега казват, че най-много боледуват децата?

- В момента децата боледуват много, защото, първо, те са най-мобилната част от населението, играят си, събират се в детски заведения, имат близък контакт, липсват им здравни навици - например да ползват кърпички. То във възрастните вече ги няма, та в децата...

- От различни градове се разнасят призиви за излизане в грипна ваканция. Наложително ли е това в момента?

- От 12 години се занимавам с разпространението на грипа в България и винаги преценявам отношението към ваканциите по няколко критерия. Първият е свързан с периода, когато се правят класните и се оформят оценките. Тогава е най-силното желание за грипни ваканции. Освен това, в календара има доста празници, които много добре биха се съчетали с ваканциите, но това не може да бъде наречено противоепидемични мерки.

Затова трябва да се прецени трезво и то за всяка област поотделно на базата на събирани в течение на 10 години данни за броя на случаите на респираторни заболявания, за да се направи така, че с няколко дни да бъде увеличена сезонна ваканция или почивни дни, или уикенд. Но трябва да се намери периодът, когато е най-голямото набиране на скорост на разпространението на грипа.

- Какви са параметрите, по които се съди за това?

- Например днес случаите са 1000, утре са 4000, вдругиден са 12 000 - това е едно експоненциално разпространение, което говори за дифузност на епидемичния процес. Когато това стане, трябва да се направи прекъсване на контактите на децата, за да се намали темпото. Иначе, ако днес са 500, утре - 800, вярно, нарастват, но нарастват малко. Те пак ще стигнат 10 000, но става по-бавно.

- В такъв случай този щам по-дълго ли ще ни мъчи?

- Не става дума за мъчене, а за това да не стане така, че за кратко време да има много болни, защото се претоварва здравната система, създават се нездрави настроения на страх и несигурност, явяват се опашки и дефицит на някои лекарствени средства, което допълнително увеличава напрежението.

- В момента бият тревога, че от аптечната мрежа са изчезнали лекарства, няма антибиотици. Какво се случва с медикаментите?

- Винаги Агенцията по лекарствата, която е подизпълнител на решенията на Министерството на здравеопазването, е следила една група лекарства, които подлежат на реекспорт. Защото едно е да се яви дефицит на лекарства за смъкване на температурата по време на епидемия. Друго е това да се случва системно, поради нашата организация и регулация, когато става дума за лекарства, които са много по-евтини в нашата страна.

Тъй като до пролетта това много сериозно го следеше Агенцията по лекарствата, имаше списък на 340 лекарства, които трябва да бъдат следени. Но след като на власт дойде правителството на Кирил Петков, част от регулацията там направи пробив, силно се редуцира броят на лекарствата, които са под такъв контрол. И изведнъж скъпи лекарства, които са за онкологично болни, за имунологично лечение започнаха да изчезват. Причината е реекспорт.

Само че започна да се говори, че изчезват антибиотици. Антибиотиците няма да изчезнат от аптеките. Лекарите у нас ги изписват само защото са скъпи. Антибиотиците не са изчезнали. Казват, че са изчезнали 47 антибиотика. Чакайте малко - всички антибиотици са 50. Ако няма оригинални, има генерични, които впрочем също никак не са евтини.

- А как да разпознаем симптомите - дали сме грипави или не, дали е ковид или не, и какво да правим?

- За разлика от другите респираторни заболявания, грипът има по-кратък инкубационен период. Така обикновено се сещаш, че вчера някой ти е кихнал или доста се е сополивил пред теб в службата. Това е първото.

Второ, за разлика от всички други вирусни и респираторни инфекции, грипът се развива в рамките на 2 часа. Това е причината да се нарича грип - идва от френската дума agripper - сграбчвам. Той сграбчва за 2 часа. През това време получаваш температура, болка в гърлото, суха непродуктивна кашлица и до края на тези 2 часа вече имаш много силни болки по мускулите, по гърба, по ставите и не можеш да станеш от леглото. Когато се случи това, обикновено става дума за грип.

На Запад преди този момент личният лекар ти е дал една рецепта, ти си си купил едно хапче - имена не казвам - пиеш го и си спокоен за себе си и за семейството си. Ако имаш симптоми, ги съобщаваш на личния си лекар и той ти казва да започнеш да пиеш това, което ти е изписал. Пиеш по една таблетка веднага, вечерта и на другия ден на обед - 3 пъти на ден. На обед си добре, а до вечерта вече нищо ти няма. Възрастните роднини вземат по една таблетка на ден профилактично, а малките деца вземат по ? таблетка. За възрастния е 75 мг., а за детето - 40 мг.

Докато коронавирусът има 3-4 дни инкубационен период - той вече е много по-кратък от този, който беше преди 2 години. Само че ковидът започва различно. Първо, се събуждаш с гърлобол. Ако не вземеш мерки, на другия ден вече целия ден си с гърлобол. На третия ден гърлоболът става толкова силен, че те дразни и започваш и да кашляш. Развитието е в течение на няколко дни, а не на няколко часа.

- При грип колко дни трябва да пазим стаята?

- Ако е грип, на втория ден вече нищо ти няма. Но ако си чакал да ти мине, а на другия ден не ти минава, а пък след това се случи събота и аптеката не работи, в неделя вече пращаш със скандал жена си в денонощната аптека. Но от началото са минали 3 дни и вече и да вземаш, и да не вземаш лекарства, не ти минава.

- В такъв случай колко време те държи грипът?

- Обикновено една седмица. Само че всеки десети прави бактериална пневмония. Разбира се от това, че характерът на кашлицата се сменя и се появяват зелени храчки. Започват бодежи в гърдите, болки в ребрата, затруднено дишане. Следва доктор и антибиотик.

На 1000 души с грипни пневмонии 1 може да направи вирусна грипна пневмония, която е с кръвохрак - появяват се кървави храчки. Тогава вече трябва болница и кислород, въпреки че предишният здравен министър Асена Сербезова ликвидира отделенията, които бяха с кислород, заради ковида, и сега не зная къде ще ги карат.

- В момента стигнали ли сме пикът на сегашния грип?

- В момента сме в началото. Пикът предстои. Сега случаите ще започнат да се увеличават през следващите 2-3 седмици и пикът ще бъде достигнат през първата или втората седмица на февруари. Две седмици по-късно вече всичко ще е отшумяло.

- В крайна сметка след 3 години епидемия от ковид, отървахме ли се вече от него, както прогнозирахте в началото на заразата?

- Мисля, че през пролетта ще са последните случаи, след което ще стане като сезонно заболяване, както е респираторния сицитиален вирус и другите рино и ентеровируси.

- Само че в Китай отново се надига мощна вълна от коронавирус, пак е страшна работа.

- Китай беше затворен и хората там не са имали контакт. Искат да плашат човечеството, че в момента е страшна работа, само че няма нищо такова. Щамовете, които вървят в Китай, са вариантите, които са минали през Европа. Те ги прекарват сега.

Да, има риск, че когато 200 милиона са болни, може да настъпи някаква друга мутация. Но - ако настъпи. По-вероятно е да не настъпи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай