Появи се! Мангъров разкри как се хваща маймунска шарка

Лекари коментират има ли основания за безспокойство

Появи се! Мангъров разкри как се хваща маймунска шарка | StandartNews.com

Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже, които са настанени в столични болници. Един от инфектираните се лекува във Военномедицинската академия. Той постъпва там в понеделник със съмнения за варицела, но изследванията показват, че става дума за маймунска вариола. Пациентът се подобрява.

При другия мъж, който е в инфекциозната болница, заболяването също протича леко - температура и обрив. И двамата са пътували през последните две седмици зад граница - в Испания и във Великобритания, но не са дали информация за контакт с болни.

„Аз не съм виждал до момента маймунска шарка. Имал е някаква температура и този обрив, който има. При положение, че е чужденец и с тези симптоми са се усъмнили за маймунска шарка и са го потвърдили“, коментира доц. д-р Атанас Мангъров пред БТВ.

Близките контактни на заболелите да бъдат следени за симптоми в продължение на 21 дни, съветват експерти.

„В нашата част на света няма условията за разпространение на този вирус при нормални обстоятелства. Заразяването с маймунска шарка става при много близък контакт“, допълни доц. Мангъров.

„Не става дума за разпространение на заболяването у нас. Техните контакти тепърва ще се установяват, тъй като тече в момента епидемичното проучване. Риск от епидемия няма нито у нас, нито в света. Става въпрос за единични случаи, които заразяват най-близките контактни до тях и то на много близко разстояние, или са контакт кожа до кожа“, отбеляза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Да припомним и симптомите на маймунската вариола – най-честити са треска, болка в мускулите, изтощение, подути лимфни възли, както и типичният за заболяването обрив, който най-често се появява един до 3 дни след началото на температурата. Тези симптоми обикновено са леки. Заболяването е със смъртност около 1%. Счита се, че защита от него имат хората, които са ваксинирани срещу вариола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай