Показахме, че знаем какво значи управленска отговорност

Показахме, че знаем какво значи управленска отговорност | StandartNews.com

Донка Михайлова, кандидат на БСП за втори мандат като кмет на Троян

- Г-жо Михайлова, малко не ви достигна, за да спечелите изборите още на първи тур. Водите убедително. Това дава ли ви увереност, че победата на балотажа ще е лесна?
- Няма лесни победи. Който е чел Иван Хаджийски знае, че доверието на троянци се печели трудно - с почтеност и с постоянство. За тази победа съм работила четири години.
- Прие ли вашият конкурент поканата ви за дебат?
- Към този момент не. Липсата на готовност да се води диалог по приоритетите на общината е странна за човек, който се кандидатира за кмет. Тя издава или комплекси, или страх от опонента. За съжаление моя опонент предпочита да стои зад анонимни писания в жълти медии.
- Получихте повече гласове лично за вас, отколкото за листата на БСП. Мажоритарно ли са гласували избирателите?
- За кмет избирателите по принцип гласуват мажоритарно. Особено когато си работил пред погледа на съгражданите четири години и те те познават и като управленец, и като личност. В такъв случай не те приемат толкова като партиен представител, а като човек, който харесват или не, на когото се доверяват или не.
- С какво спечелихте доверието на съгражданите си? Кои ще бъдат вашите приоритети през следващите 4 години? 
- През първия мандат показахме, че знаем какво значи управленска отговорност - поехме тежкото предизвикателство да свършим неблагодарната, но изключително важна работа по водния цикъл, като използвахме последния възможен шанс, за да дадем на Троян база за инфраструктурно развитие; изпълнихме 41 проекта за над 50 млн. лв.; минахме от политика на кърпене на улици и пътища към цялостна реконструкция. Подготвихме общината за новия програмен период.
Защитавахме интереси, които засягат всички нас - заедно с общинските съветници спасихме от тежки финансови последствия и фалити 60 фирми от общината; борим се за спасяване на общинското "ВиК" дружество; след 20-годишен спор с държавата си взехме обратно банята и басейна в Шипково; възстановихме Митницата.
Показахме какво означава честно управление - извадихме Общината от съдебните зали; наредихме се сред 6-те български общини, които три пъти получиха европейския приз "Етикет за добро управление"; провеждаме честни процедури за изпълнители.
През следващите 4 г. ще работим успешно за създаване на предпоставки за още по-висока заетост, но и за повишаване на доходите на троянци.
- Какъв искате да видите Троян?
- Искам да го видя като град на млади хора. Затова поставям в платформата си темата за задържане и привличане на млади хора в общината като водеща. Предлагаме цял пакет от мерки в това отношение. Вече приехме програмата за превенция и ограничаване на младежката безработица в общината. Създадохме Фонд за отпускане на еднократна помощ при раждане на младите семейства. Ще стартираме проект за изграждане на младежко градче с преференциални условия за предоставяне на терени за жилища и база за отдих за млади хора. Ще обособим фонд за финансиране на младежки проекти.
- В Троян постигнахте онова, което не успя да се случи на национално ниво - подкрепят ви и БСП, и АБВ.
- Освен това ме подкрепи и "Движение 21", и Движение за социален хуманизъм. КНСБ за първи път от промените насам подкрепя кмет в Ловешка област. Толкова широка подкрепа се получава рядко. Радвам се, че в Троян показваме, че такъв консенсус е възможен, когато има желание за диалог и за обединение около значима ценност, каквато е развитието на общината и грижата за хората в нея.

През мандата, който изтича, безработицата в общината намаля от 7,5 на 6,1%, заетостта се вдигна с 30%, младежката безработица падна от 17 на 11%. Открихме Дом за стари хора, Център за временно настаняване на хора без дом. Обновихме Детска млечна кухня, преструктурирахме домашен социален патронаж. Реконструирахме изцяло три училища и шест детски градини. Създадохме Фонд за подпомагане на лечението на хора в социално затруднения. Фондът за асистирана репродукция вече има своите първи бебета. Това са предимствата на лявата политика - да бъде отзивчива към проблемите на хората - особено към тези, които са неравнопоставени в обществото. А перспективите - в обедняващите общества перспективите им са да работят в интерес на все повече хора, за решаването на все по-острите им проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай