Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК

Опозицията отново критикува разпределението на парите за здраве за догодина

Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК | StandartNews.com

На първо четете Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 120 гласа „за“, 88 „против" и нито един въздържал се. Против гласуваха депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата в пленарна зала опозицията отново критикува разпределението на парите за здраве за догодина, въпреки че те нарастват с близо 400 млн.лева.

„Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени“, заяви проф. Георги Михайлов от БСП по време на дебата. От парламентарната трибуна той разкритикува и рязкото намаляване на парите за лечение на български граждани в чужбина и обяви, че левицата няма да подкрепи бюджета на здравната каса за 2020 година.

Още по-остра в изказването си беше д-р Нигяр Джафер от ДПС. „Отново се натъкваме на едно дежа вю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени. Могат да бъдат използвани много названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите", каза Джафер.

"Утвърждава се тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и без да има надежда за укрепване на областните лечебни заведения. Утвърждава се и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха. Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които се неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения. Да, бюджетът е устойчив с тези устойчиви тенденции”, продължи да критикува д-р Джафер.

В защита на определените за здраве пари за следващата година по време на дебата се изказа д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той посочи, че разходите по бюджета на НЗОК се увеличават с 394 млн. лв. спрямо 2019 г., а нарастването на средствата за първичната медицинска помощ е с 19 млн. лв.

"В последните десетилетия в България и в световен мащаб разходите за здравеопазване нарастват значително във връзка с постиженията в областта на медицината. Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината", каза той и подчерта, че нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни. Според него България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.

"В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти, колкото и да са скъпи. Това също не трябва да забравяме”, посочи той.

Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък заяви, че всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в здравната системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай