От днес: Дават безплатни лекарства срещу ковид

Те са за пациенти, преминали през срециалните ковид зони

От днес: Дават безплатни лекарства срещу ковид | StandartNews.com

От днес (17 септември) пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ (поликлиника) или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

Личният лекар или лекарите в т.нар. КОВИД зони изписват безплатните лекарства за лечение на коронавирус, които се отпускат от днес. Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров валидна е единствено втората опция. След това отивате в аптеката, лекарствата са изписани с код т.е. рецептата е електронна. Директно е безплатно – не става въпрос да плащате и после да ви връщат пари, уточни д-р Маджаров пред Нова телевизия. Актуални данни и информация за лечението на COVID-19 можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай