Вторник,

От днес: Дават безплатни лекарства срещу ковид

От: Стандарт -
299
От днес: Дават безплатни лекарства срещу ковид
A
A
A

От днес (17 септември) пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ (поликлиника) или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

Личният лекар или лекарите в т.нар. КОВИД зони изписват безплатните лекарства за лечение на коронавирус, които се отпускат от днес. Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров валидна е единствено втората опция. След това отивате в аптеката, лекарствата са изписани с код т.е. рецептата е електронна. Директно е безплатно – не става въпрос да плащате и после да ви връщат пари, уточни д-р Маджаров пред Нова телевизия. Актуални данни и информация за лечението на COVID-19 можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.  


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички