Оставаме ли без медсестри? Ето причината

Германия им предлага 6 бона заплата

Оставаме ли без медсестри? Ето причината | StandartNews.com

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише "Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина.

Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро.

В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително. Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв.

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“

УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв

Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай