Невиждано досега! Как изпратиха проф. Миланов

Как реагираха в цялата Спешна помощ у нас

Невиждано досега! Как изпратиха проф. Миланов | StandartNews.com

С вой на сирени и сведени глави дежурните в центрове за спешна помощ в много български градове отдадоха последна почит на проф. д-р Милан Миланов. Доайенът на спешната медицина у нас си отиде на 14 юни на 77-годишна възраст.

"Колеги, спешни медици, от ЦСМП и спешните отделения в страната, нека днес изпратим в 14 часа с минута мълчание и включени сирени нашия Учител и Защитник, Човека и Лекаря проф. д-р Милан Миланов. Опелото ще се състои от 14 ч. в София кв. Лагера храм " Рождество Богородично". Поклон и светъл да бъде пътят Ви, Професоре", написаха днес на страницата си във Фейсбук от Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ.

Негови колеги, приятели и ученици от София, Благоевград, Враца, Кърджали, Пазарджик и много други населени места пуснаха сирените на линейките и сведоха глава пред паметта на един от най-уважаваните български медици.

Колегите му припомнят също така, че той създава мрежата от 198 филиали на спешна помощ и 36 спешни отделения у нас, в които през последните 30 години бяха спасени хиляди пациенти.

"Той създаде и обучи първите поколения специалисти по спешна медицина у нас, като написа първите ни учебници, преведе първите ни атласи и сборници, четеше първите ни лекции, водеше обученията ни.

Няма спешен медик, който да не е чел неговите учебници и да не е слушал неповторимите му лекции", написа в деня на кончината му д-р Д. Кателиева - председател на НАРСМП член на EuSEM.

Той е носител на орден "Стара планина" - I - ва степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай