Настинка или корона? Гледайте гърлото

Имате хрема, суха кашлица - това вече епроблем

Настинка или корона? Гледайте гърлото | StandartNews.com

 

Какви са разликите между грипа, настинката и коронавируса? Всеки днес си задава този въпрос, когато времето застудя, настинките се обостриха, грипа чука на вратата, а К-19 така и не отслабва. Най-простото обяснение е – първите две са възпалените на горните дихателни пътища, третото – на долните. Как обаче да различим симптомите обясняват експерти пред Дойче веле.

Типичните за коронавируса симптоми са температура, суха кашлица, загуба на обоняние и вкус. Понякога се проявяват и задух, болки в мускулите, умора и отпадналост и главоболие. Рядко заразените имат и разстройство - то се среща най-често при децата.

Нетипични симптоми са: хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип.

Тъй като новият коронавирус засяга предимно долните дихателни пътища, заразените страдат от суха кашлица и задух, но нямат възпалено гърло.

Една настинка най-често започва с дразнене в гърлото, хрема, а след това се появява и кашлица. Болният може да има малко повишена температура, главоболие и отпадналост.

Истинският грип обаче поваля човека изведнъж. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура, често придружена с втрисане. Човек е толкова отпаднал, че не може изобщо да стане от леглото, няма никакъв апетит и е в състояние да спи постоянно.

Обикновената настинка преминава за няколко дни, а симптомите отшумяват след около седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за минимум една седмица, а понякога и за по-дълго.

Кога са нужни антибиотици?

Повечето настинки, както и грипът, се причиняват от вируси, срещу които антибиотиците не помагат. Антибиотиците поддържат защитната система на организма. Те убиват бактериите и ограничават разпространението им, като атакуват клетъчната стена или метаболизма на болестотворните микроорганизми.

Използването на антибиотици е наложително, ако бактериите вече са навлезли в организма и са започнали да се размножават. Това може да предизвика възпаление или трайно увреждане на вътрешните органи. Възпаленията на белите дробове, на сливиците, на пикочния мехур или на мозъчната обвивка обикновено са причинени от бактерии. В тези случаи прилагането на антибиотик е наложително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай