Миндов:Казват, че няма ваксини при пълен хладилник

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов призова да се спазва ваксинационния план

Миндов:Казват, че няма ваксини при пълен хладилник | StandartNews.com

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов призова да се спазва ваксинационния план.

"Направиха ни на маймуни! Имам записани 100 души за ваксина, а зад мен чака колега със списък от 400 и ни се казва, че няма ваксини при пълен хладилник. Има случаи, при които има 40 записани, а на тях им се дават 4 ваксини. С какво моите пациенти са по-лоши? Как може записаните онлайн да имат същото право на имунизация, както другите, които са подали молба през януари?", попита д-р Миндов пред БТВ и и добави, че е недопустимо да се чака на студа като за покупка на банани.

Той констатира, че проблем с липсата на ваксини има в цяла Европа и даде за пример Италия, където вече се правят списъци за 2022 г.

Според лекаря дозите трябва да са 3:1 в полза на по-рисковите групи.

"Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида на "АстраЗенека". Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати от проверката. Няма основания за тревога на този етап", добави д-р Миндов.

Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. Според него 75% от препаратите трябва да отиват в личните лекари и да се спазва "ваксинационния план, който е създаден именно за това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай