Сряда,

Лекари изпратиха отровно писмо на Фандъкова

От: Агенция Стандарт -
1543
Лекари изпратиха отровно писмо на Фандъкова
A
A
A

Лекари от сдружение "Въздух за здраве" сезираха кмета на София Йорданка Фандъкова по нестандартен начин - с писмо със заглавие "Всички дишаме това писмо". Специфичното е, че то е написано със сажди от основните замърсители на въздуха в столицата. 

Щипка сажди от комини и солидно количество натрупана мръсотия в ауспусите на колите са част от съставките, които използва един експерт-технолог, за да създаде мастило. А с него да се напише красиво писмо до Столичната община с ясното послание – да достигне до теб, вместо до дробовете ти.

На прага на зимния отоплителен сезон преди комините масово да се запушат, лекари от сдружение "Въздух за здраве" с помощта на калиграфи написаха писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с идеята да се привлече вниманието и да се вземат мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха.

"Нормално за създаването на една страница текст от калиграфите са необходими около 3 капки мастило, 3 капки съдържат 45 милиграма от въпросните сажди или замърсители. При положение, че средно годишното замърсяване в София е 28 микрограма, са около 5 месечната доза, която имаме. Това, което имаме на един лист хартия, е от дребните частици, които един човек диша за 5 месеца. А посланието е да направим видимо това, което стандартно не е видимо и да обърнем внимание върху един проблем, който засяга една четвърт от всички заболявания", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред "България Он Еър".

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че властите са запознати, че замърсяването на въздуха е причинено предимно от начините на отопление и обеща да се засилят мерките.

"Ще подобряваме организацията, ще правим обратна връзка с хората, но апелираме към хората, които се отопляват на дърва и въглища, има възможност климатици, печки на пелети, газ, топлофикация, където това е възможно, всичко това, за да дишаме по-чист въздух. Притеснението с покачването на цените е основателно, за съжаление, напредъкът на София се дискредитира за това, че някои хора се връщат към дърва на фона на опасенията от покачващи се цени", посочи Йорданка Фандъкова.

Именно високите цени на ток и газ пораждат опасенията от по-голямо замърсяване на въздуха тази зима. А лекарите отчитат, че хората, умиращи от заболявания, причинени от замърсен въздух, са в пъти повече отколкото жертвите на войната по пътищата.

"Статистиката на СЗО показва, че на годишна база в България загиват около 10 и 15 000 души на една година, а в автокатастрофи между 600 и 1000, така че между 10 и 15 пъти повече хора загиват от въздушно замърсяване, отколкото от автомобилен травматизъм", добави д-р Симидчиев.

Те се надяват съвсем скоро мръсотията от въздуха да бъде фиксирана красиво само върху лист хартия, без да се татуира върху белите ни дробове.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com